Zdrowie

Rokitnik ma dziesięciokrotnie więcej witaminy C niż cytryna i zachowuje...
Poznajmy najwartościowsze źródło witaminy C. Uprawiany z powodzeniem w Polsce rokitnik, obok dzikiej róży, ma więcej witaminy C niż jakikolwiek...
Lekarze mogą sprawdzać dostępność leków podczas wystawiania recepty
Lekarze korzystający z systemów informatycznych KAMSOFT S.A. mają dostęp do aktualnej i obiektywnej informacji na temat dostępności leków w aptekach....
Różni ludzi, różne typy SMA, odmienne historie – podsumowanie kampanii
Styczeń 2019 roku zmienił bieg SMA, pojawiła się nadzieja i chęć do działania, pojawiła się przyszłość dla chorych i ich...
Warzywa korzeniowe i ich wykorzystanie w diecie cukrzycowej
Cukrzyca typu 2 jest poważną chorobą przewlekłą wymagającą właściwego leczenia ustalonego przez lekarza diabetologa. Dieta cukrzycowa zakłada wypełnianie wszelkich zasad...
Doktoranci PW wymyślili rozwiązanie pomocne w...
Radioterapia stereotaktyczna – precyzyjne uderzenie w...
Płock: Drogie panie, zadbajmy o zdrowie...
Wiedza i wsparcie dla pacjentów z...
Poznańscy naukowcy opatentowali metodę wykrywania genetycznej...
Bożonarodzeniowe wypieki nie muszą oznaczać żywieniowej katastrofy

Bożonarodzeniowe wypieki nie muszą oznaczać...

Makowce, strucle, keks czy pierniczki – zdecydowana większość Polaków nie wyobraża sobie świąt Bożego Narodzenia bez tradycyjnych wypieków. Choć zawierają one…
Stres przewlekły – najgroźniejszy

Stres przewlekły – najgroźniejszy

Naukowcy, którzy badają wpływ stresu na nasze zdrowie, ostrzegają, iż może on wywoływać nawet 80 chorób, w tym także nowotwory. Lekarze rozróżniają dwa typy stresu – krótkotrwały…
E–ZLA a obowiązki pacjenta

E–ZLA a obowiązki pacjenta

Od 1 grudnia 2018 roku lekarze będą mogli wystawiać zwolnienia lekarskie jedynie w formie elektronicznej. E–ZLA w województwie warmińsko–mazurskim jest…
Kiedy najlepiej jeść kolację?

Kiedy najlepiej jeść kolację?

Jedzenie kolacji dwie godziny przed pójściem spać ma działanie przeciwnowotworowe – wiąże się z mniejszym zagrożeniem nowotworami piersi i prostaty – sugerują pierwsze na tym polu badania. Hiszpańscy naukowcy z Barcelona Institute for Global Health (ISGlobal) w projekcie opisanym na łamach magazynu „International Journal of Cancer” sprawdzili, jak pora posiłków wpływa na zagrożenie należącymi do najczęstszych nowotworów rakami piersi i prostaty. Autorzy publikacji zwracają uwagę, że te dwa rodzaje raka należą do tych, które już wcześniej powiązano z zaburzeniami cyklu dobowego, spowodowanymi na przykład pracą zmianową. Badanie objęło swoim zasięgiem ponad 600 przypadków raka prostaty, ponad 1 200 przypadków raka…
Więcej Aktualności