Warmińsko-Mazurski Wojewódzki Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych wychodząc naprzeciw konsumentom przygotował poradnik zawierający praktyczne wskazówki, którymi warto kierować się podczas robienia przedświątecznych zakupów produktów spożywczych.
Na liczącej sześć stron broszurce dowiedzieć się można m.in. na co warto zwracać uwagę podczas zakupów przedświątecznych by nie dać się zrobić w przysłowiowe jajo.
Autorzy zachęcają by podczas zakupów nie sugerować się tylko napisami na produktach typu „domowy”, „bez konserwantów” „jak u mamy”, tylko dokładnie sprawdzać etykiety, czy w ślad za tymi sloganami idą jakieś szczególne właściwości, czy tylko działania marketingowe. Podpowiadają również, by zwracać uwagę czym oblane są łakocie w postaci jajeczek wielkanocnych oraz z czego zrobione są figurki jajek, zajączków i baranków – czekoladą, wyrobem czekoladopodobnym a może polewą o smaku kakaowomlecznym? Wyjaśniają czym są poszczególne składniki oraz co należy traktować jako czekoladę a co jako wyrób czekoladopodobny.
Można się też dowiedzieć: czym w myśl przepisów jest „majonez” czy „chrzan”. Jak rozróżnić kiełbasę białą parzoną od surowej oraz na co zwracać uwagę przy ich zakupie.
Jako, że Wielkanoc to święta w dużej mierze związane z jajkami, to nie mogło też zabraknąć informacji dotyczących klasyfikacji jaj oraz ciekawostek dotyczących jajek np. ile wynosi okres przydatności jaja od momentu zniesienia oraz co oznaczają określenia na opakowaniach w stylu „wiejskie” „ekstra” czy „z leśnego podwórza”?
Broszura dla konsumenta jest do pobrania w formie PDF TUTAJ