Pyszności z dodatkiem czekolady

Pyszności z dodatkiem czekolady
Fot. Adminstrator

Nasiona owoców kakaowca znalazły zastosowanie nie tylko w medycynie, ale także w kuchni. Od stuleci produkuje się z nich proszek, który stosowany jest jako składnik wielu rozmaitych wyrobów cukierniczych takich, jak: czekolada, napoje, polewy, cukierki oraz ciasta. Na szczególne właściwości kakao zwrócił uwagę również Ojciec Grande.

Kakao na mleku

Według Ojca Grande kakao by było bez kożuchów, gotujemy wieczorem na wodzie. Rano podgrzewamy i dodajemy pół na pół pełnotłustego mleka. Napój jest wtedy lekko strawny, bogaty w kofeinę i tebrominę, która świetnie wpływa na pamięć, dostarcza witamin z grupy B, witaminy PP i magnezu.

Należy pamiętać, że zalanie gotującym mlekiem nie wydobędzie z kakao ani właściwego zapachu ani treści odżywczych. Wystarczy zwrócić uwagę, że mleko kipi w temperaturze 85-90°C, natomiast sproszkowane kakao powyżej 100°C, jest bardziej gorące od rosołu, dłużej od niego stygnie. Prawidłowo przyrządzone przypomina płynną czekoladę, w szklance widać charakterystyczną, nie opadającą na dno zawiesinę.

Kawa czekoladowa

Składniki:

• filiżanka mocnej gorącej kawy
• 20 ml likieru kakaowego
• 4 kostki gorzkiej czekolady
• łyżka cukru
• szczypta cynamonu
• 2 łyżki bitej śmietany

Przygotowanie:

Kawę wlać do rondelka, dodać cynamon, cukier, czekoladę i likier kakaowy. Podgrzewać, aż czekolada się rozpuści. Przelać kawę przez sito do szklanego pucharka, położyć na wierzch bitą śmietanę.

Truskawki w czekoladzie

Składniki:

• truskawki z szypułkami
• 100 g gorzkiej czekolady
• 25 g masła

Przygotowanie:

Truskawki umyć i dokładnie osuszyć. Czekoladę połamać, włożyć do miseczki zawieszonej na garnku z gotującą się wodą. Dodać masło i mieszając roztopić, lekko ostudzić. Truskawki maczać w płynnej czekoladzie, trzymając za ogonek. Układać na tacy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do lodówki do zastygnięcia. Przed samym podaniem wyjąć z lodówki.

Truskawki można maczać w ciemnej (gorzkiej lub deserowej) czekoladzie lub też białej, ewentualnie jedną połówkę truskawki w białej, drugą w ciemnej.

Czekoladki z ciemnej czekolady, obtoczone w cukrze pudrze, pistacjach lub kakao

Składniki:

• 200 g ciemnej czekolady
• 200 ml ubitej śmietanki kremówki
• 6 łyżek brązowego cukru
• 4 łyżki masła
• cukier puder, pistacje i kakao do obtoczenia
Przygotowanie:

Czekoladę połamać na kostki, włożyć do miski i rozpuścić nad garnkiem lekko gotującej się wody, czyli w kąpieli wodnej. Ubić śmietankę z cukrem, zagotować i wlać ją po trochu do rozpuszczonej czekolady, jednocześnie ubijając. Kiedy śmietanka połączy się całkowicie z czekoladą, dodać po kawałku masło, cały czas miksując. Schłodzić w lodówce. Z zastygłej masy szybko ulepić kulki i obtoczyć je w cukrze pudrze, pokruszonych pistacjach i kakao.
  Oprac. JP Wersja archiwalna wpisu dostępna pod adresem: http://razemztoba.pl/beta/index.php?NS=srodek_new_&nrartyk= 5005

Print Friendly, PDF & Email