GIS ostrzega: W jednej partii masła wykryto bakterię Salmonella

GIS ostrzega: W jednej partii masła wykryto bakterię Salmonella
Fot GIS

W wyniku kontroli urzędowej organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej stwierdzono obecność Salmonella spp. w jednej z pięciu badanych próbek masła – czytamy w komunikacie GIS.

Inspekcja sanitarna ostrzega, że spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella może wywołać zatrucie pokarmowe.

Szczegóły dotyczące produktów:

  • Produkt – Masło Extra Lumiko, 200 g
  • Najlepiej spożyć przed:/ Nr partii: 17.11.2020  051 13:06;
  • Producent: Lumiko Sp. z o.o., ul. Międzyrzecka 81, 21-400 Łuków, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 06111601 WE.

Państwowa Inspekcja Sanitarna poinformowała o stwierdzonej niezgodności Inspekcję Weterynaryjną, właściwą do nadzoru nad producentem masła.

Trwa postępowanie wyjaśniające mające na celu ustalenie przyczyny wystąpienia stwierdzonego zagrożenia.

Poinformowano podmiot o konieczności wycofania produktu. Ustalono listy dystrybucyjne i przesłano informację o niebezpiecznej żywności do właściwych miejscowo Państwowych Powiatowych Stacji Sanitarno-Epidemiologicznych w Sosnowcu oraz Rawie Mazowieckiej. Ponadto polecono wykonanie badań w kierunku Salmonella spp. wszystkich partii produkcyjnych dla produktu Masło 82% (w tym wszystkie produkty o zawartości min. 82% tłuszczu mlecznego o wszystkich nazwach handlowych) będących aktualnie pod nadzorem producenta.

Wyjaśnienie w tej sprawie złożył także zakład Lumiko Sp z o.o.

– Lumiko Sp z o.o. oświadcza, że prowadzi ciągły monitoring na obecność pałeczek Salmonelli Spp. w wyprodukowanych produktach. Badania są realizowane zgodnie z harmonogramem, który zakład przedkłada Inspekcji Weterynaryjnej. Do tego momentu nigdy nie stwierdziliśmy obecności tego patogenu. Dodatkowo, kontroli poddawany jest monitoring środowiskowy w kierunku Salmonelli, który również nigdy nie wykazał obecności tych pałeczek. Produkt jest wyprodukowany ze śmietanki pasteryzowanej, a prawidłowość procesu pasteryzacji potwierdzają wizualizacje” – napisano w komunikacie. – Nasze produkty wielokrotnie są badane przez Powiatową Inspekcję Weterynaryjną oraz przez różne Sieci handlowe, które zakupują od nas produkty i nigdy pałeczek Salmonelli nie stwierdzono.

Zakład podjął wszelkie działania w ustaleniu przyczyny niezgodności i jest w trakcie ich analizy.

GIS informuje, że nie należy spożywać wskazanej w komunikacie partii produktu.

W przypadku wystąpienia objawów choroby po spożyciu produktu objętego komunikatem, należy skontaktować się z lekarzem.

Oprac. Red.
Źródło: GIS
Print Friendly, PDF & Email