Apetyt na zdrowie: Pokrzywa – ”super lek”

Apetyt na zdrowie: Pokrzywa – ”super lek”
Fot. Adminstrator

Nadeszła długo oczekiwana piękna wiosna. Chociaż jeszcze kilka dni temu był śnieg, to już dzisiaj natura nadrobiła straty i wkoło zrobiło się zielono. W sklepach pojawiają się sezonowe warzywa. Maj to miesiąc kwiatów, ale na uwagę zasługuje pokrzywa, która właśnie w maju ma wyjątkowy skład i właściwości.

W medycynie ludowej sok z pokrzywy majowej urasta do rangi super leku. Zazwyczaj pokrzywa pospolita uznawana jest za chwast, którego szybko trzeba się pozbyć, bo bliski z nią kontakt kończy się bólem i „poparzeniem”. Jaka jest prawda o pokrzywie?

Pokrzywa jest byliną o prostych sztywnych łodygach osiągających wysokość nawet 1,5 metra. Liście pokrzywy są podłużne, ostro zakończone o ząbkowanych brzegach. Cała roślina pokryta jest licznymi parzącymi włoskami (zawierają one histaminę i kwas mrówkowy – związki odpowiedzialne za tzw. "parzenie" rośliny). W lecznictwie wykorzystuje się przede wszystkim liście, które zawierają barwniki roślinne (chlorofil i beta–karoten), witaminy (głównie C, K,B2 i B5), sole mineralne (żelazo, magnez i potas). Sok i napar ze świeżej lub suszonej pokrzywy, stosowane zewnętrznie działają bakteriobójczo, ułatwiają gojenie ran, a wcierane w skórę likwidują łupież i wzmacniają włosy. Pokrzywa ma również właściwości odtruwające, przeciwanemiczne oraz obniża ciśnienie krwi i poziom cukru we krwi, działa moczopędnie. Pokrzywa zwyczajna znalazła zastosowanie nie tylko w lecznictwie, ale również w sztuce kulinarnej. Z młodych liści pokrzywy przygotowuje się sałatki, zupy, jarzynki a la szpinak. Pokrzywa wchodzi również w skład wielu mieszanek przyprawowych (doskonale komponuje się np. z czosnkiem niedźwiedzim). Poniżej przedstawiam przepis na ciekawe i proste danie z pokrzywy.

Przepis na maj

Omlet z majową pokrzywą

3 jaja

2 garście listków pokrzywy

2 łyżki wody lub mleka

0,5 małej cebuli i 2 ząbki czosnku

1 łyżka startego sera

2 łyżki masła

sól, pieprz do smaku

Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Świeżo zebrane liście pokrzywy opłukać ostrożnie pod bieżącą wodą, sparzyć wrzątkiem i dokładnie osączyć lub delikatnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Na patelni roztopić połowę masła. Wrzucić posiekaną cebulę, zeszklić. Następnie dodać listki pokrzywy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, smażyć 3–5 min. Oprószyć solą oraz pieprzem. Przełożyć do miski, przestudzić. Do miski wbić jajka i dodać wodę lub mleko oraz sól i pieprz do smaku. Energicznie roztrzepać widelcem lub trzepaczką. Dodać podduszoną pokrzywę, ser i delikatnie wymieszać. Na patelni roztopić masło, które zostało. Wlać masę jajeczną, aby równomiernie się rozlała. Smażyć na małym ogniu, aż się zetnie (3–5 min).

  Barbara Bukowska Wersja archiwalna wpisu dostępna pod adresem: http://razemztoba.pl/beta/index.php?NS=srodek_new_&nrartyk= 15871 

Print Friendly, PDF & Email