Prawo: Kelnerze, pamiętaj o paragonie

Prawo: Kelnerze, pamiętaj o paragonie

Ministerstwo Finansów przypomina, że niewydanie paragonu fiskalnego bądź pominięcie rejestracji transakcji za pomocą kasy fiskalnej wiąże się z odpowiedzialnością karną skarbową. Może na tym ucierpieć nie tylko pracodawca, ale też pracownik, który nie dopełni obowiązku.

Ministerstwo Finansów przyjrzało się sytuacji w branży gastronomicznej. Jak w wielu innych, tutaj również istnieje obowiązek zaewidencjonowania świadczenia usług na kasie fiskalnej. Oznacza to, że każda transakcja musi zostać zarejestrowana, a osoba korzystająca z usług musi otrzymać od sprzedawcy paragon fiskalny. Praktyką, która może przynieść przykre konsekwencje, jest wydawanie klientom zamiast paragonu fiskalnego  tzw. rachunku lub paragonu kelnerskiego, który zazwyczaj przybiera formę odręcznie wypisanego blankietu z informacjami o usłudze. Taki dokument sprzedaży nie jest jednak właściwy – może co najwyżej służyć do rozliczenia pracodawcy z pracownikami.

Niezarejestrowanie transakcji na kasie fiskalnej często oznacza, że usługa jest wykonywana w tzw. szarej strefie. W takiej sytuacji podatki nie trafiają do budżetu, na czym traci całe społeczeństwo. Ominięcie obowiązku wydawania paragonów fiskalnych może świadczyć o ukrywaniu przez przedsiębiorcę prawdziwych obrotów.

Nieuczciwe praktyki wiążą się z odpowiedzialnością karną, najczęściej przyjmującą formę finansową. Niewydanie paragonu fiskalnego może skutkować mandatem karnym – kara grzywny za wykroczenia skarbowe może mieć wysokość od 200 zł do 4000 zł. Warto pamiętać, że odpowiedzialność ponosi osoba, która odpowiada zaewidencjonowanie transakcji, czyli właściciel restauracji, ale też kierownik zmiany lub kelner.
 

Ministerstwo Finansów przygotowało dla kelnerów instrukcję rejestracji sprzedaży na kasie fiskalnej:

1.      Zawsze pamiętaj o zarejestrowaniu sprzedaży na kasie fiskalnej dla udokumentowania transakcji. Bez znaczenia jest czy klient płaci kartą, czy gotówką.

2.      Po zaewidencjonowaniu sprzedaży na kasie wydrukuj paragon fiskalny i wydaj go klientowi.

3.      Nie czekaj, aż klient poprosi cię o paragon. To ty masz obowiązek wydać go klientowi.

4.      Jeżeli klient płaci przy stoliku, zanieś mu paragon. Powinien go dostać zanim zapłaci. W przeciwnym wypadku może wyjść z lokalu zanim otrzyma paragon, a ty nie spełnisz swojego obowiązku.

5.      Pamiętaj, że rachunek kelnerski nie zastępuje paragonu! Możesz go wręczyć klientowi razem z paragonem, nigdy zamiast niego.

6.      Urząd skarbowy ma prawo skontrolować ewidencję sprzedaży na kasie fiskalnej.

7.      Jeśli nie wydajesz paragonów lub nie rejestrujesz sprzedaży na kasie fiskalnej, możesz zostać ukarany mandatem. To ty otrzymasz mandat, nawet jeżeli to ktoś inny nie pozwala ci rejestrować sprzedaży na kasie.

8.      Nierejestrowanie transakcji na kasie fiskalnej to unikanie płacenia podatków!

9.      Płacisz za to ty: oszust podatkowy zazwyczaj zatrudnia na czarno lub na umowy śmieciowe. Płaci za to reszta społeczeństwa: z podatków budowane są drogi, utrzymywane są szpitale, szkoły, policja, itp., z których oszust korzysta, sam nic nie dokładając.

10.  Unikanie płacenia podatków to okradanie społeczeństwa. Nie bierz w tym udziału!

Źródło:

http://www.mf.gov.pl/

  oprac. MS Wersja archiwalna wpisu dostępna pod adresem: http://razemztoba.pl/beta/index.php?NS=srodek_new_&nrartyk= 16308 

Wyślij komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.