Prawda czy fałsz: Fioletowa kukurydza zdrowsza od tradycyjnej?

Prawda czy fałsz: Fioletowa kukurydza zdrowsza od tradycyjnej?
Fot. Adminstrator

PRAWDA– Fioletowa kukurydza, podobnie jak spirulina czy kurkuma należy do tak zwanej żywności funkcjonalnej. W porównaniu z żółtą kukurydzą ma niezwykle cenne właściwości zdrowotne. Posiada moc antyoksydantu silniejszego od jagód czy borówek. Wykazuje nawet działanie antykancerogenne i przeciwzapalne. Bogata w antocyjany i błonnik.

Uważa się, że fioletowa kukurydza ratuje ludzi przed wolnymi rodnikami tlenowymi. Niepozorne fioletowe ziarenka dostarczają też wielu witamin i minerałów: cynku, miedzi, żelaza, manganu, potasu, niacyny a także prowitaminy B5i B9. W Polsce jest produktem mało znanym, ale przypuszcza się, że w przyszłości to właśnie ona zdominuje rynek żywnościowy. Japońscy naukowcy z uniwersytetu w Nagoya dowiedli też, że pigment zawarty w kukurydzy utrudnia rozwój raka jelita grubego, jednej z najbardziej śmiertelnych odmian nowotworów. Natomiast uczeni z Uniwersytetu Hallym w Korei udowodnili, że wyciąg z fioletowej kukurydzy przeciwdziała stwardnieniu kłębuszków nerwowych, na które w dużym stopniu narażeni są cukrzycy. Na tym nie koniec. Obecna jest w niej także luteina, niezbędna do prawidłowego widzenia. Dzięki temu seniorzy którzy regularnie spożywają fioletową kukurydzę mogą uchronić się od wystąpienia zaćmy i zwyrodnienia plamki żółtej, głównego winowajcy ślepoty.

 

  AK Wersja archiwalna wpisu dostępna pod adresem: http://razemztoba.pl/beta/index.php?NS=srodek_new_&nrartyk= 15198 

Print Friendly, PDF & Email