Elbląg: Policzmy zimujące ptaki

Elbląg: Policzmy zimujące ptaki

W najbliższy weekend – 30, 31 stycznia– Ogólnopolskie Towarzystwo Ochrony Ptaków zachęca do udziału w akcji kolejnego Zimowego Ptakoliczenia.

Zimowe Ptakoliczenie (dawniej Zimowe Liczenie Ptaków w Parkach i Ogrodach) jest coroczną akcją wzorowaną na brytyjskim "Big Garden Birdwatch". Odbywa się, podobnie jak jego brytyjski odpowiednik, zawsze w ostatni weekend stycznia. Nie ma żadnych ograniczeń dla chcących uczestniczyć w liczeniu – każdy może notować, ilu przedstawicieli którego gatunku odwiedza jego karmnik, ogród, skwer przed blokiem czy okoliczny park. Liczenie przeprowadzić można indywidualnie, w gronie znajomych, czy też podczas bezpłatnej wycieczki ornitologicznej z przewodnikiem.

W ramach Zimowego Ptakoliczenia obserwuje się głównie te gatunki, które zimą można spotkać najbliżej człowieka. Dzięki wynikom dostarczanym przez uczestniczących w akcji wolontariuszy możemy tworzyć zestawienia najliczniej spotykanych o tej porze w parkach i ogrodach ptaków. Możliwe jest również zauważanie ciekawych zjawisk zachodzących w ptasim świecie. Np. w 2007 roku kwiczoł znalazł się na pierwszym miejscu w kraju, jeśli chodzi o liczebność, a rok wcześniej zajmował pozycję 15. Dzięki ponad dwóm tysiącom wolontariuszy wiadomo, że miał wówczas miejsce bardzo silny przelot kwiczołów (w niektórych miejscach widywano stada liczące kilkaset, a nawet powyżej tysiąca osobników).

W tym roku Przewodnicy–Wolontariusze OTOP zapraszają na 200 spacerów w całej Polsce. W okolicy Elbląga taki zorganizowany spacer odbędzie się 30 stycznia na trasie ul. Skrzydlata – Nowe Pole – os. Dębowa – ul. Lotnicza. Zbiórka o godz. 12.00 na moście na ul.Skrzydlatej. Trasy spacerów w całej Polsce można znaleźć na stronie: http://otop.org.pl/obserwacje/wlacz–sie/zimowe–ptakoliczenie/lista–wycieczek–zp–2016

Jak zawsze, przygotowany jest konkurs z nagrodami – tym razem  za wskazanie zimowisk sowy uszatki, która została wybrana ptakiem roku. Wszystkie wskazane miejsca utworzą mapę zimowisk uszatki w Polsce. Wśród uczestników wycieczek z przewodnikami oraz wszystkich osób, które samodzielnie zgłoszą zimowiska uszatki i prześlą w terminie do 9 lutego Elektroniczną Kartę Obserwacji rozlosujemy 25 nagród: 5 książek, 10 płyt CD poświęconych ptakom i 10 ptasich przypinek.  

Sowa uszatka należy do rodziny puszczykowatych. W Polsce występuje na wszystkich terenach niżowych, w lasach mieszanych, parkach, zadrzewieniach śródpolnych w pobliżu terenów otwartych. Długość ciała: 33–39 cm. Jest nieco mniejsza od puszczyka, od którego różni się smuklejszą sylwetką, a przede wszystkim długimi uszami z pęków piór. Ubarwienie brunatnoszare, plamkowane brunatno i beżowo z wierzchu i kreskowane od spodu. Oczy pomarańczowe, a szlara rdzawa. W locie widoczne rdzawe plamy przy końcach skrzydeł. Uszatka jest aktywna w nocy, ale poluje głównie o zmroku i świcie. Najłatwiej zobaczyć ją zimą, gdy czasem zimuje gromadnie w grupach do kilkudziesięciu osobników skupionych na jednym lub kilku drzewach (www.ptaki.info).

Opr.na podstawie informacji OTOP

  Teresa Bocheńska Wersja archiwalna wpisu dostępna pod adresem: http://razemztoba.pl/beta/index.php?NS=srodek_new_&nrartyk= 13517

Wyślij komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.