Apetyt na... jabłka

Apetyt na... jabłka

Anglicy mawiają: zjedz jedno jabłko dziennie, a lekarz nie będzie ci wcale potrzebny. Nasi dietetycy zalecają zjedzenie przynajmniej dwóch jabłek w ciągu dnia – rano dla urody, a wieczorem dla dobrego zdrowia. Znanych jest ponad 10 tys. odmian jabłek. Różnią się one nie tylko wielkością, kształtem, kolorem, ale także smakiem, aromatem i zastosowaniem w kuchni.

Twarde, soczyste, słodkie – nazywane deserowymi jada się głównie na surowo. Do pieczenia, gotowania i na przetwory najlepiej nadają się jabłka kwaśne, gdyż szybko się rozgotowują. Największe zastosowanie mają jabłka o pośrednich właściwościach, tzw. stołowe. Jadamy je na surowo, dodajemy do potraw i przetwarzamy.

Placki serowe z jabłkami, cynamonem i rodzynkami

Składniki:•250 g uprażonych jabłek*,•1/2 łyżeczki cynamonu, •4 – 5 łyżek rodzynek (wcześniej namoczonych 3 minuty w gorącej wodzie),•1 łyżka cukru wanilinowego,•200 g twarogu śmietankowego zmielonego lub w kawałku (rozgniecionego widelcem),•5 łyżek cukru (lub do smaku),•szczypta skórki startej z cytryny lub pomarańczy (opcjonalnie),•2 jajka (oddzielnie żółtka i białka),•około 4 – 5 pełnych łyżek mąki,•masło do smażenia lub olej roślinny (smażyłam na klarowanym maśle).

* przygotowanie jak do typowej szarlotki, można użyć gotowego musu lub zrobić go od ręki: 3 jabłka obrać, pokroić na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne. Pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię z 1 łyżką masła, dodać około 4 łyżek cukru (do smaku) i smażyć od czasu do czasu mieszając aż zmiękną, ale pozostaną jeszcze w kawałach. Zdjąć z ognia i odmierzyć 250 g i tyle wykorzystać do placków.

Uprażone jabłka wymieszać z cynamonem, rodzynkami i cukrem wanilinowym (można je dodać już w połowie smażenia). Do większej miski włożyć ser (zmielony lub rozgnieciony widelcem), dodać cukier, skórkę z cytryny lub pomarańczy (jeśli używamy), żółtka, wymieszać. Dodać przygotowane jabłka z rodzynkami, przesianą mąkę i pianę ubitą z białek. Delikatnie wymieszać. Masa ma być gęsta, w razie konieczności dodać więcej mąki (można sprawdzić smażąc jednego placka czy dobrze się przewraca). Placki smażyć na rozgrzanej patelni, na maśle, na umiarkowanym ogniu raz przewracając przez około pół minuty z każdej strony.

Pierożki serowe z jabłkami

Składniki:•25 dag mąki,•25 dag margaryny,•25 dag twarogu,•75 dag jabłek,•cukier puder i cukier waniliowy do posypania.

Twaróg zemleć lub przetrzeć przez sito. Margarynę posiekać z mąką i dodać twaróg. Składniki połączyć. Szybko zarobić ciasto i umieścić je w lodówce na około 30 min. Umyte jabłka obrać, pokroić na części, usunąć gniazda nasienne. Ciasto rozwałkować na placek grubości około 1/2 cm i wykroić szklanką krążki. Cząstkę jabłka ułożyć (grubszym bokiem na zewnątrz) na połowie krążka, przykryć drugą połową krążka i lekko docisnąć. Pierożki piec w bardzo gorącym piekarniku około 20 min na złoty kolor. Gorące posypać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.

Jabłkowy tort śmietanowy

Składniki:•20 dag mąki,•8 dag zminego masła,•jajko,•5 jabłek,•5 dag cukru,•4 łyżki dżemu jabłkowego,•sok z 1/2 cytryny,•8 łyżek calvadosu (wytrawny winiak francuski),•2 łyżki cukru pudru,•gotowy spód biszkoptowy, • 2 szklanki śmietany kremówki,•2 opakowania cukru waniliowego,•8 łyżeczek żelatyny instant.

Mąkę, masło, jajko, cukier zagnieść, chłodzić 30 minut. 4 jabłka przekroić na pół, wyjąć gniazda nasienne, skropić sokiem z cytryny, 2 łyżkami calvadosu i oprószyć cukrem pudrem. Piec 8-10 minut, wystudzić. Ciastem wylepić okrągłą formę. Piec 20-25 minut w temp. 200°C. Ciepłe ciasto posmarować 2 łyżkami dżemu jabłkowego, nałożyć biszkopt, posmarować go resztą dżemu. Na nim ułożyć zapieczone jabłka. Śmietanę ubić z cukrem waniliowym. 6 łyżek calvadosu podgrzać, dodać żelatynę, połączyć ze śmietaną. 4 łyżki śmietany przełożyć do szprycy. Pozostałą śmietanę rozsmarować na cieście. Ostatnie jabłko pokroić w plasterki. Tort udekorować plasterkami jabłka, i odłożoną śmietaną w szprycy.

Pierś kurczaka z jabłkami

Składniki:•1 pierś kurczaka, •2 jabłka, 1 płaska łyżeczka cynamonu (niekoniecznie),•1 średnia cebula,•sól, •pieprz, •cukier.

Drobno pokrojoną cebulę nalezy podsmażyć razem ze szczyptą cukru. Pierś kurczaka pokroić w kostkę, dodać cebulki i razem dalej podsmażać. Jabłka obrać ze skórki, pokroić w drobną kostkę lub słupki i wrzucić na patelnię. Dodać cynamon, pieprz i sól do smaku. Następnie smażyć, często mieszając, przez około 10 min. do momentu zmiękczenia jabłek. Podawać na gorąco z ryżem.

Jabłka zapiekane z serem brie

Składniki:•4 kwaśne jabłka,•200 g sera brie,•3 jaja,•3 łyżki śmietanki 30%,•3łyżki mleka, •sok z 1 cytryny,• 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, • 1 łyżka cukru,•2 łyżki białego wytrawnego wina,•sól, biały pieprz,•masło do posmarowania formy.

Jabłka należy umyć, osuszyć, odkroić górną część z ogonkiem (ale nie wyrzucać – zachować), wydrążyć gniazda nasienne i trochę miąższu (ze środka). Skropić sokiem z cytryny. Miąższ z jabłek posiekać, skropić sokiem z cytryny, dodać wino, wymieszać z drobno pokrojonym serem brie. Jabłka napełnić farszem. Jaja roztrzepać ze śmietanką i mlekiem, doprawić solą, pieprzem i gałka muszkatołową. Sosem dopełnić wydrążone, wypełnione farszem jabłka, przykryć odciętymi wcześniej wierzchami, posypać cukrem. Żaroodporne naczynie posmarować masłem, ułożyć jabłka, wstawić do ogrzanego do temp. 180°C piekarnika na 15 minut. Podawać gorące.  Oprac. AG Wersja archiwalna wpisu dostępna pod adresem: http://razemztoba.pl/beta/index.php?NS=srodek_new_&nrartyk= 8439

Wyślij komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.