Niedoczynność tarczycy– jaka dieta?

Niedoczynność tarczycy– jaka dieta?
Fot. Adminstrator

Tarczyca 20– 30 gramowa „skrzynia biegów” w organizmie. Jej niedoczynność powstaje wówczas gdy mechanizm ten na nadąża z produkcją hormonu tarczycy, czego konsekwencją jest zwolnienie procesów życiowych. Najbardziej widoczną zmianą jest przyrost wagi. Oprócz kuracji podawania syntetycznego hormonu tarczycy warto zadbać o prawidłowy styl życia i odpowiednią dietę, która wspomoże działanie leku. Co zatem jeść, czego się wystrzegać?

Niedoczynność tarczycy to podstępna choroba, trudna do wykrycia zwłaszcza w formie subklinicznej, gdyż daje ona dyskretne objawy. Działa tutaj zasada ujemnego sprzężenia zwrotnego. Im wyższy poziom TSH tym organizm wydziela mniej hormonu. Najczęstszymi objawami, poza gwałtownym tyciem jest ogólne osłabienie, znużenie, spowolnienie. Często chorzy określają ten stan jako „życie na zwolnionych obrotach”. Koncentracja jest zaburzona, występuje częste marznięcie, sucha skóra, pogorszenie nastroju a nawet stany depresyjne.

Rozpoznanie

Aby postawić prawidłową diagnozę, należy ocenić objawy pacjenta, zbadać poziom TSH oraz FT3 i FT4. Pomocne są także badania stężenia przeciwciał tarczycowych czy USG tarczycy.

Dieta odchudzająca

Oprócz nadmiernej masy ciała występują też zaburzenia lipidowe dlatego więc należy przestrzegać niskoenergetycznej diety wykluczając pewne produkty, których tarczyca nie toleruje. Przede wszystkim dieta musi być zbilansowana, nie przekraczająca 5g soli dziennie. Należy pamiętać o spożywaniu jodu z naturalnych źródeł. Suplementacja jodem bez porozumienia z lekarzem może rozregulować prace tarczycy. Równie istotny jest selen i błonnik, jednak najważniejsze w diecie osób chorych na niedoczynność tarczycy jest stanowcze ograniczenie soi, która hamuje powstawanie hormonów tarczycy. Zrezygnować należy również z kapusty, brukselki, brokuła, jarmużu, kalarepy, rzepy, gorczycy i orzeszków ziemnych z uwagi na substancje wolotwórcze. Ponadto należy pić wodę mineralną o niskiej zawartości sodu.

Więcej szczegółowych informacji na temat diety osób z niewydolną tarczycą pojawi się już niebawem w wywiadzie z elbląskim dietetykiem Ewą Bidzińską.

  oprac AK Wersja archiwalna wpisu dostępna pod adresem: http://razemztoba.pl/beta/index.php?NS=srodek_new_&nrartyk= 13783

Print Friendly, PDF & Email