Bywa, że żony nam się buntują. Siedzi taka grzecznie w kuchni i donosi pyszności na stół, aż pewnego dnia… bunt! Nie chce gotować. Stwierdziła, że jej nie doceniam. Hm, ja miałem inne zdanie, zwłaszcza, gdy zaburczało mi w brzuchu. Uniosłem się jednak ambicją i postanowiłem sam coś ugotować. I okazało się, że to wcale nie takie trudne. Sami możecie się przekonać. A oto kilka przepisów, którymi wzbudziłem podziw małżonki.
Cannelloni
Składniki:
• 250 g makaronu cannelloni
• 500 g mięsa mielonego
• 1 torebka sosu bolognese
• 1 słoiczek sosu bolognese
• 1 puszka groszku zielonego
• 1 jajko
• 200 g sera żółtego
• sól, pieprz,
• 2 ząbki czosnku
• zielona pietruszka
• łyżeczka tłuszczu
Farsz:
Przesmażyć na patelni mięso mielone dodając czosnek, sól, pieprz. Sos bolognese przyrządzamy zgodnie z instrukcją na torebce i zalewamy nim mięso. Zestawiamy z ognia. Do mocno ciepłego dodajemy jajko i intensywnie mieszamy. Następnie dodajemy 3-4 łyżki startego sera żółtego i pokrojoną natkę pietruszki. Mieszamy.
Wykonanie:
Nie gotujemy cannellloni. Napełniamy farszem suche rurki makaronu i układamy na blaszce wysmarowanej tłuszczem. Polewamy sosem bolognese (ze słoiczka) i posypujemy startym żółtym serem. Jeśli ktoś lubi, może dodatkowo posypać odrobiną oregano.
Całość zapiekamy w piekarniku przez około 30 minut w temperaturze 2000C.
„Chińszczyzna”
Składniki:
• 1 opakowanie mieszanki chińskiej (mrożonka)
• słoik sosu słodko-kwaśnego
• 1 opakowanie makaronu sojowego
• 1 większa polędwiczka wieprzowa
• sól, pieprz, imbir mielony, kilka kropli tabasco
• olej
Wykonanie:
Polędwiczkę kroimy na paseczki ok 5 cm długości i ok. 1 cm szerokości. Przyprawiamy solą, pieprzem i imbirem. Smażymy krótko na rozgrzanej patelni typu wok szybko obracając mięso. Dodajemy mieszankę warzywną. Również solimy. Na koniec wlewamy sos i jeszcze chwilkę gotujemy razem. Dla wielbicieli ostrego smaku polecam kilka kropli tabasco.
Makaron sojowy nie wymaga gotowania. Zalewamy go jedynie wrzątkiem i po kilku minutach jest gotowy do spożycia.
„Szybki kurczak”
Składniki:
• pierś z kurczaka
• jajko
• mąka
• bułka tarta
• sezam
• sól, pieprz, sproszkowana papryka słodka
• olej
Wykonanie:
Pierś opłukać, pokroić na paski grubości ok. 1,5 cm i szerokości 3-4 cm. Mięso przyprawić i panierować: najpierw obtoczyć w mące, potem w jajku, na koniec w bułce tartej wymieszanej z sezamem. Smażyć na rozgrzanej patelni. Podawać z frytkami lub ziemniakami i surówką.
Smacznego!
fot: img.timeinc.net MK Wersja archiwalna wpisu dostępna pod adresem: http://razemztoba.pl/beta/index.php?NS=srodek_new_&nrartyk= 3373