Coś na ząb, czyli przekąski

Niektórzy przekąską nazywają chipsy, popcorn, słone paluszki. My zajmiemy się trochę innymi, które sprawią, że nasz stół będzie oryginalny, a podniebienie mile zaskoczone. Spotkanie w gronie znajomych czy rodziny często owocuje wśród pań wymianą przepisów kulinarnych. Dawno już nie pamiętamy, o czym rozmawialiśmy, opowiedzianych dowcipów, za to oblizujemy się na wspomnienie o serwowanych przekąskach.

Kurki po chińsku

Składniki:

50 dag kurek,
3 łyżki sosu sojowego,
olej do smażenia
pęczek koperku,
sól, pieprz

Przygotowanie:

Grzyby oczyścić, umyć. Rozgrzać tłuszcz w głębokiej patelni, wrzucić grzyby, podczas smażenia mieszać. Gdy woda z kurek odparuje, dodać sos sojowy, przyprawy i jeszcze chwilę smażyć. Na koniec wsypać posiekany koperek. Podawać z gorącym pieczywem.

Hawajki

Składniki:

8 kromek chleba tostowego,
50 dag świeżej chudej wieprzowiny,
3 łyżki octu winnego lub sok z cytryny,
2 łyżki cukru,
łyżka sosu sojowego,
4 plasterki ananasa z puszki (rozdrobnione),
nieduża, czerwona papryka pokrojona w kostkę,
łyżka mąki ziemniaczanej,
tłuszcz do smażenia,
pół szklanki rosołu z kostki bulionowej,
sól i pieprz

Przygotowanie:

Mięso pokroić na małe kawałki jednakowej wielkości. Rozgrzać tłuszcz w głębokiej patelni, wrzucić mięso i mieszając zrumienić. Wlać rosół, zmniejszyć gaz, przykryć i dusić do miękkości (ok. pół godziny). Dodać pozostałe składniki prócz mąki ziemniaczanej, wymieszać. Mąkę rozbełtać z 2-3 łyżkami wody, wlać do mięsa i całość zamieszać. Dusić mieszając, aż masa zgęstnieje. Zdjąć z ognia. Wyłożyć na kromki chleba i wstawić na blasze(natłuszczonej) do gorącego piekarnika. Piec 20-30 minut.

Syczuańskie paluszki

Składniki:

4 piersi z kurczaka,
4 jajka,
mąka pszenna i bułka tarta do obtoczenia,
¾ szklanki nasion sezamu,
tłuszcz do smażenia,
sól, czarny pieprz, sproszkowana papryka

Przygotowanie:

Mięso pokroić w paseczki. Jaja roztrzepać. Na jeden talerzu wsypać mąkę, na drugi bułkę tartą wymieszaną z sezamem. Mięso przyprawić solą i pieprzem i sproszkowaną papryką. Jeśli ktoś lubi pikantne potrawy, użyć ostrej papryki. Panierować paski mięsa w mące, jajku i bułce z sezamem. Smażyć na gorącym tłuszczu.
Do paluszków można dodać sos pomidorowy, keczup lub sos czosnkowy.

Koreczki

Składniki:

słoiczek oliwek z papryką
ser żółty

Przygotowanie:

Ser kroimy w kosteczkę i nadziewamy na wykałaczkę oliwkę, potem serek. Najlepsze jako dodatek do czerwonego, wytrawnego wina.

Tuńczyk w pomidorze

Składniki:

6 dużych twardych pomidorów,
10 dag tuńczyka z puszki,
puszka kukurydzy,
łyżeczka sosu winegret,
łyżka posiekanej natki pietruszki,
sól, pieprz

Przygotowanie:

Pomidory umyć, odciąć wierzchołki, wydrążyć. Miąższ przetrzeć przez sito, usunąć nasiona. Tuńczyka osączyć z sosu, pokroić na drobne kawałki. Wymieszać delikatnie pomidorowy miąższ z kukurydzą i tuńczykiem. Wszystko skropić sosem winegret, doprawić. Wypełnić nadzieniem pomidory. Posypać natką pietruszki. Przykryć odciętymi wierzchołkami. Przed podaniem wstawić do lodówki.

Pasztet z porzeczką

Składniki:

po 25 dag: wieprzowiny, cielęciny, boczku, mięsa z piersi kaczki,
jajko
3 łyżki koniaku,
łyżka śmietany,
10 dag czerwonych porzeczek,
3 dag orzeszków pistacjowych,
łyżka mielonego cynamonu,
2 utłuczone goździki,
łyżeczka masła,
szczypta startej gałki muszkatołowej,
sól, pieprz,
gałązka świeżego tymianku i bazylii,
2 liście laurowe

Przygotowanie:

Mięsa pokroić w kostkę i dokładnie zemleć w maszynce. Wbić jajko, wlać koniak, dodać śmietanę i przyprawy: cynamon, gałkę, goździki, sól i pieprz. Wyrobić masę. Wsypać obrane i posiekane orzeszki oraz umyte porzeczki. Wymieszać ostrożnie. Do nasmarowanej masłem formy włożyć masę, wyrównać powierzchnie, przykryć liśćmi laurowymi i gałązkami ziół. Formę umieścić w większym naczyniu z wodą, wstawić do gorącego piekarnika (180 stopni) na godzinę. Po upieczeniu położyć na powierzchni pasztetu odpowiedniej wielkości deseczkę i obciążyć, aby pasztet był bardziej zwarty. Po ostygnięciu pokroić w plastry.

Smacznego!
  opr. M.K. Wersja archiwalna wpisu dostępna pod adresem: http://razemztoba.pl/beta/index.php?NS=srodek_new_&nrartyk= 3982

Print Friendly, PDF & Email