Tofu, wynaleziony w Chinach ser produkowany z soi nie musi gościć na talerzach wyłącznie wegan czy wegetarian. Jego walory smakowe są specyficzne, jednak podany w towarzystwie innych produktów może stanowić zdrowszy zamiennik pełnotłustego sera. Soja nie zawiera cholesterolu. Tofu to też skarbnica żelaza, wapnia oraz białka.
Tofu przygotowuje się z mleka sojowego po uprzednim oddzieleniu serwatki i zsiadłego mleka. To właśnie zsiadłe mleko sojowe jest prasowane, by powstały bloki serowe, które można przyrządzać na wiele sposobów. Regularne posiłki z tofu oznaczają bowiem mniejsze ryzyko wystąpienia osteoporozy. Zawarty w nim wapń i magnez redukują objawy napięcia przedmiesiączkowego oraz chronią przed uciążliwymi bólami głowy i migrenami. Dzięki tofu, które wpływa też na pracę serca można również zmniejszyć poziom złego cholesterolu, co chroni przed miażdżycą i nadciśnieniem. Natomiast zawarte w soi izoflawony hamują wzrost komórek rakowych, szczególnie nowotworu piersi u kobiet i nowotworu prostaty u mężczyzn. W mniejszym stopniu przeciwdziałają też nieprzyjemnym objawom menopauzy. Tofu i inne produkty sojowe mogą zawierać sporo szczawianu, dlatego osoby, które cierpiały lub cierpią z powodu chorób nerek lub kamieni nerkowych powinny uważać na ilość produktów sojowych a kobiety, które miały lub mają guzy piersiowe wrażliwe na estrogen powinny ograniczyć spożywanie soi do nie więcej niż 4 porcji tygodniowo.
Poznaj przepis na tofucznicę czyli wegańską jajecznicę z pomidorami i rukolą. Przepis na 2–3 porcje.
Potrzebujemy:
– ok. 300 g tofu
– 2 ząbki czosnku
– ćwiartka papryki
– 1 duży pomidor
– spora garść rukoli
– łyżeczka kurkumy
– czarna sól
– płatki drożdżowe (ilość w zależności od upodobań, my dodaliśmy ok. 3 łyżeczek)
– olej/oliwa
1. Czosnek kroimy w drobną kosteczkę i wrzucamy go na rozgrzany na patelni olej.
2. Paprykę kroimy w kostkę i dorzucamy do czosnku i czekamy aż się zarumieni.
3. Rozgniecione widelcem tofu wrzucamy na patelnię.
4. Dodajemy kurkumę, czarną sól (która ma jajeczny posmak za sprawą dużej ilości siarczanów – trzeba uważać, żeby nie przesolić) i płatki drożdżowe (które mają delikatny smak sera)
5. Całość mieszamy, i czekamy aż tofu będzie ciepłe.
6. Gotową tofucznicę wykładamy na talerz, posypujemy rukolą i pomidorem.
Źródło: alezdrowe.eu, bananowepole.pl
oprac. AK Wersja archiwalna wpisu dostępna pod adresem: http://razemztoba.pl/beta/index.php?NS=srodek_new_&nrartyk= 15179