Apetyt na zdrowie: Słodycz warta grzechu

Apetyt na zdrowie: Słodycz warta grzechu
Fot. Adminstrator

Słodki syrop klonowy popularny w USA i Kanadzie, coraz częściej gości na stołach Europejczyków. Jest to produkt całkowicie naturalny. Ma ciekawy smak i szerokie zastosowanie kulinarne. Jest znacznie lepszym wyborem niż cukier, bo zawiera wartościowe polifenole, antyoksydanty, witaminy i minerały.

Syrop klonowy to bomba witaminowa. Są wśród nich witaminy z grupy B takie jak B2, B5, B6 a także niacyna, kwas foliowy i biotyna. Już sama niacyna obniża poziom cholesterolu, poprawia krążenie i, podobnie jak większość witamin z grupy B, ma korzystny wpływ na układ nerwowy. Wśród składników mineralnych są sole potasu, wapnia, magnezu, fosforu, manganu oraz cynku. Już dwie łyżeczki syropu (około 13,33 grama) zaspokajają w 22% dzienne zapotrzebowanie organizmu na mangan oraz w 3,6 % zapotrzebowania na cynk. Zarówno mangan jak i cynk mają dość znaczny udział w zwalczaniu wolnych rodników.

Syrop klonowy dobrze się sprawdzi dla osób, które nie muszą odstawiać sacharozy, ale chcą zastąpić biały cukier czymś zdrowszym. Zamieniając biały cukier na syrop klonowy dostarczymy organizmowi oprócz pustych kalorii z sacharozy dodatkowo także sporą dawkę naturalnych przeciwutleniaczy, mikroelementów i witamin. Jednak ze względu na wysoką zawartość sacharozy syrop klonowy powinien być spożywany okazyjnie, tak jak cukier.

Warto zauważyć, że pozyskiwanie soku nie wpływa negatywnie na drzewa. Syrop pozyskuje się wczesną wiosną a drzewa mogą być wykorzystywane nawet przez kilkadziesiąt lat.

  Oprac. AK Wersja archiwalna wpisu dostępna pod adresem: http://razemztoba.pl/beta/index.php?NS=srodek_new_&nrartyk= 15049 

Print Friendly, PDF & Email