Zdrowie: GIS ostrzega konsumentów i przedsiębiorców

Zdrowie: GIS ostrzega konsumentów i przedsiębiorców
Fot. Adminstrator

W niedużych ilościach mają dobroczynny wpływ na zdrowie, jednak spożycie większej ilości nasion szałwii hiszpańskiej (chia) może być niebezpieczne. Główny Inspektorat Sanitarny przypomina, że choć są dozwolone w niektórych produktach, nie mogą być sprzedawane w jogurtach i deserach.

Na fali rosnącej popularności nasiona chia stały się ogólnodostępne. Zawierają dużo błonnika, cenne składniki mineralne (żelazo, magnez, cynk, fosfor, wapń) oraz witaminy (E, B1, B3). Doskonale urozmaicają posiłki i stanowią dodatek do wielu dań. Jednak spożywanie ich w większej ilości może mieć negatywne skutki zdrowotne.

Decyzją Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) z 2009 roku nasiona chia zostały dopuszczone do zastosowania w pieczywie, jednak w ilości nie większej niż 5%. Takie spożycie nie stanowi zagrożenia dla ludzkiego zdrowia. 4 lata później rozszerzono zastosowania nasion szałwii hiszpańskiej do 10% w wyrobach piekarskich, śniadaniowych przetworach zbożowych oraz mieszkankach owoców, nasion i orzechów. Od 2015 roku nasiona chia mogą być wykorzystywane w sokach owocowych.

W Europie zastosowanie nasion szałwii hiszpańskiej jest dozwolone tylko w tych produktach. Sprzedaż w innych produktach jest możliwa dopiero po przeprowadzeniu stosownej procedury autoryzacyjnej i uzyskaniu zezwolenia. Przedsiębiorcy, którzy wprowadzają do obrotu żywność z nasionami chia bez zezwolenia, mogą spodziewać się kar, np. grzywny lub ograniczenia wolności.

Źródło:

https://gis.gov.pl/

  oprac. MS Wersja archiwalna wpisu dostępna pod adresem: http://razemztoba.pl/beta/index.php?NS=srodek_new_&nrartyk= 16130 

Print Friendly, PDF & Email