Grudzień to wyjątkowy miesiąc. Kończy się rok kalendarzowy. Nadchodzą święta pachnące choinką i wyjątkowymi potrawami. Ze wszystkich miesięcy, to grudzień kojarzy nam się z potrawami; domowym barszczem z uszkami, karpiem w galarecie, pierogami z kapustą i grzybami, makowcem i piernikami…
W czasie świątecznym potrawy, chociaż proste, to jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki, zyskują i stają się wyjątkowe i niezapomniane. Trudno wybrać do ostatniego felietonu temat i kulinarną gwiazdę. Gdy myślę o grudniu, to pierwsza myśl wędruje do pierniczków, które należy wypiekać na początku grudnia, aby były one kruche i doskonałe, a to zapach przyprawy piernikowej, sprawia, że myślimy o świętach.
Pierniki można doprawiać na wiele sposobów, można dosypać szczyptę cynamonu oraz imbiru. Można kupić w sklepie gotową mieszankę i liczyć na to, że jest świeża i nie zwietrzała. Można także zaopatrzyć się w kilka przypraw i w kilka minut przyrządzić najlepszą, autorską, aromatyczną przyprawę piernikową, która przyda się do wszystkich świątecznych wypieków.
Zrobienie domowej przyprawy do pierników jest jedną z najprostszych i najbardziej satysfakcjonujących kuchennych czynności. Wystarczy kupić kilka niezbędnych przypraw, a następnie w moździerzu, młynku lub blenderze zmielić wszystko na pachnącą mieszankę piernikową, która wystarczy do produkcji wszystkich grudniowych wypieków. Można też przygotować mieszankę z podwójnej lub potrójnej ilości składników i obdarować nią przyjaciół – na Mikołajki, na urodziny lub też zupełnie bez okazji.
Składniki na słoik:
5 niedużych lasek cynamonu (30 g)
5 łyżeczek suszonego imbiru (10 g)
1 gałka muszkatołowa (5 g)
2 łyżeczki ziaren ziela angielskiego (5 g)
1 ½ łyżeczki całych goździków (5 g)
2 łyżeczki ziaren wyłuskanych z kardamonu (5 g)
ziarna wyłuskane z 1 gwiazdki anyżu (1 g)
⅕ łyżeczki pieprzu w ziarnach (1 g)
Przygotowanie:
W elektrycznym młynku lub moździerzu zmielić lub utrzeć po kolei wszystkie przyprawy, które są w całości. Jeśli nie mieszczą się wszystkie na raz w pojemniku młynka można mielić je po kolei, przesypując zmielone do słoika. Kiedy wszystkie przyprawy będą już zmielone, zamknąć słoik i porządnie nim potrząsać, aż do połączenia się wszystkich przypraw. Ilości i skład przyprawy można zmieniać według własnych preferencji.
Przepis na grudzień
Pierniczki miodowe
0,25 kg mąki
1–2 łyżki miodu
0,10 kg cukru
1 jajko
½ łyżeczki przyprawy do pierników,
Miód rozpuścić w garnuszku. Jajo utrzeć z cukrem. Mąkę zmieszać z przyprawami i dodać do miodu. Wyrobić ciasto i schłodzić w lodówce. Ciasto rozwałkować, wykroić różnego kształtu pierniczki. Piec w 170’ na złoty kolor. Po upieczeniu udekorować glazurą, lukrem. Pierniczki należy upiec na 2–3 tygodni przed świętami, aby były miękkie w święta.
Barbara Bukowska Wersja archiwalna wpisu dostępna pod adresem: http://razemztoba.pl/beta/index.php?NS=srodek_new_&nrartyk= 17094