Jesienne smaki: Kurki na talerzu

Jesienne smaki: Kurki na talerzu
Fot. Adminstrator

Kurki to grzyby z których bez obaw wyczarować można różnorodne dania, a ich smakiem cieszyć możemy się nawet do listopada. Te małe żółte grzybki to idealny dodatek np. do jajecznicy lub jako farsz do naleśników. Poznaj pyszny przepis na makaron kokardki z kurkami.

Makaron kokardki z kurkami 

Składniki:
40 dag makaronu kokardki 
60 dag kurek 
cebula 
20 dag pomidorków koktajlowych 
3 ząbki czosnku 
250 ml bulionu warzywnego (z kostki lub domowego) 
150 ml śmietany 12 proc. 
10 dag miękkiej fety 
5 dag rokpola 
2 łyżki oliwy 
2 łyżki świeżych listków bazylii 
pół cytryny 
sól 
czarny pieprz 

Sposób przygotowania

1. Kurki oczyść, umyj, osusz. Cebulę i czosnek obierz, drobno posiekaj. W rondelku rozgrzej oliwę i zeszklij cebulę z czosnkiem. Włóż grzyby, posól odrobinę i chwilę razem smaż, aż wydzielą własny sok. Następnie wlej bulion warzywny i duś pod przykryciem na małym ogniu około 10 minut. Dodaj śmietanę oraz fetę i rokpol. Dopraw skórką otartą z połówki cytryny i wyciśniętym z niej sokiem. Ogrzewaj, aż sery się rozpuszczą. Dodaj pomidorki koktajlowe i przez chwilę razem ogrzewaj. 
2. Kokardki ugotuj al dente w osolonej wodzie, dokładnie osącz na sicie. Wyłóż na talerze, polej sosem z kurkami i posyp listkami bazylii oraz grubo tłuczonym czarnym pieprzem. 

  Red. Wersja archiwalna wpisu dostępna pod adresem: http://razemztoba.pl/beta/index.php?NS=srodek_new_&nrartyk= 14514

Print Friendly, PDF & Email