Gorące zupy na chłodne dni

Gorące zupy na chłodne dni
Fot. Adminstrator

Gdy za oknem zimno i pada mamy ochotę na rozgrzewające potrawy. Często zdarza się, że jesienią dopada nas zmęczenie, senność i chandra. Wcale tak nie musi być. Wystarczy ustalić taki jadłospis, by dostarczyć organizmowi niezbędnych składników, które zapewnią nam dobre samopoczucie i odporność na zmieniające się warunki atmosferyczne. Doskonałym pomysłem są gorące zupy, które rozgrzewają nasz organizm oraz dostarczają dodatkowej energii do organizmu. Zupy są ważnym posiłkiem w naszym menu, to najzdrowszy posiłek, jaki możemy dostarczyć naszemu organizmowi w ciągu dnia. Zimą rozgrzeją nas a jesienią zachwycą bogactwem kolorów i smaków jarzyn. Przygotowane z warzyw chronią nasz organizm, ponieważ są lekkie, małokaloryczne i pożywne. Zupy z odpowiednich składników mają właściwości lecznicze ( marchewkowa, dyniowa ).

Zupę możesz ugotować w większym garnku, a potem zajadać się nią także następnego dnia. Możesz ją też zamrozić. To świetna alternatywa dla zabieganych kobiet, które chcą jeść zdrowo, ale nie koniecznie spędzać dużo czasu w kuchni. Zupa gotuje się sama, wystarczy ją nastawić.
Oto kilka pomysłów na gorące i bardzo pożywne jesienne zupy:
Zupa jesienna

Składniki:
30 dag soczewicy, kilka plastrów boczku wędzonego, włoszczyzna, seler, por, cebula, łyżka koncentratu pomidorowego, kilka ziemniaków, majeranek, sól, świeżo mielony biały pieprz, posiekana pietruszka.

Sposób przyrządzania:
Boczek pokroić w kostkę i usmażyć. Obrać warzywa i pokroić w drobną kostkę. Poddusić, ale nie rumienić. Dodać łyżkę koncentratu pomidorowego, podlać wodą i zagotować. Dolać wodę /ok. pół litra – bardzo dobry będzie rosół z kostki i wrzucić opłukaną soczewicę /nie namoczoną/. Zmniejszyć ogień i gotować ok. godziny. Ziemniaki pokroić w kostkę i wrzucić do zupy. Gotować jeszcze pół godziny. Przyprawić solą, pieprzem i majerankiem.

Zupa krupnik na jesienne dni

Składniki:
50 dkg mielonego mięsa drobiowego lub chudego wieprzowego, 4 czubate łyżki bułki tartej, 2 jajka, 1 cebula + 1 cebula do zupy, 1 gałązka maggi ( inaczej lubczyk) lub 1 gałązka naci z selera, kawałek pora, kawałek selera, 1 duża marchewka, 1 pietruszka, kilka ziemniaków, listek laurowy, kawałeczek kapusty włoskiej, 5 czubatych łyżek kaszy jęczmiennej, sól + pieprz, czubata łyżka ulubionej potrawy typu vegeta kucharek, ( ziarenka smaku), natka pietruszki lub koperek.

Sposób przyrządzenia:
Kaszę umyć zalać wodą,pogotować około 10 min,dodać pokrojonego w talarki pora,cebulę,kapustę ,startą na tarce marchew,pietruszkę i selera.
Następnie dodać ziemniaki,listek laurowy, vegetę. maggi lub liście selera,wszystko gotować do miękkości.
Do mielonego,dodać pokrojoną drobniutko cebulę, jajka ,bułkę tartą pieprz i sól,oraz ¼ szklanki wody,wyrobić masę,formować malutkie pulpeciki,wrzucać na gotującą zupę pogotować około 10 min,po tym czasie przyprawić zupę pieprzem,posypać koperkiem.  

Rozgrzewająca zupa z wołowiną

Składniki na 4 porcje : 20 dag mielonej wołowiny, 1 łyżka oliwy z oliwek, 50 dag soku pomidorowego (najlepiej Tymbark), 2 kostki rosołowe (drobiowe), 1 l wody, pęczek małych marchewek, 1 por, 0,5 główki białej kapusty, 1 łyżeczka bazylii, 1 łyżeczka tymianku, sól i pieprz wedle uznaniu.

Etapy przygotowania:
Pokroić por i marchew w plasterki, kapustę cienko poszatkować. W głębokim rondlu na oliwie usmażyć mięso, dodać jarzyny i sok pomidorowy. Wlać bulion i gotować aż jarzyny będą miękkie. Doprawić ziołami, solą i pieprzem. Podawać ze świeżą bagietką. Zupę w talerzu można posypać tartym żółtym serem.
Grochówka Chłopska

Składniki:
wywar warzywny 2 litry
groch suszony 2 szklanki, boczek wędzony 25 dag, cebula duża 2 szt, czosnek, majeranek 1 łyżka, cząber 1 łyżka, kiełbasa cienka 25 dag.

Sposób Przyrządzenia:
Opłukany groch zagotowujemy w wywarze i odstawiamy na 3 godziny. Boczek gotujemy 20 minut w niewielkiej ilości wody. Po ostygnięciu kroimy w kostkę. Kiełbasę obieramy ze skóry i kroimy w plasterki. Na rozgrzanej patelni i wytopionym z kiełbasy i boczku tłuszczu przesmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Jeśli tłuszczu jest za mało dodajemy 1 łyżkę smalcu. Dodajemy do wywaru. Przyprawiamy liściem laurowym, kilkoma ziarnkami ziela angielskiego, solą, pieprzem, cząbrem. Gotujemy na małym ogniu. Na koniec dodajemy majeranek.

Jeszcze tylko do końca listopada trwa sezon na dynie. Warto go wykorzystać i przygotować pyszną zupę dyniową. Tym bardziej, że to pyszne warzywo bogate jest w nienasycone kwasy tłuszczowe oraz witaminy z grupy B i C.

Zupa dyniowa

Składniki:
40 dag miąższu dyni, 1 litr bulionu mięsno – warzywnego, 2 łyżki masła, 1 łyżka mąki, sól, pieprz biały, cukier, śmietanka, natka pietruszki.
Przygotowanie – ok 30 min.

Miąższ dyni pokroić na kawałki, zalać bulionem, dodać połowę masła. Dusić pod przykryciem, aż kawałki dyni zaczną się rozpadać. Należy je wówczas przetrzeć lub zmiksować blenderem. Mąkę przesmażyć na pozostałym maśle, zagęścić nią zupę. Przyprawić do smaku solą, cukrem i białym pieprzem oraz śmietanką. Jeśli zupa jest zbyt gęsta dodać więcej bulionu. Zupę podawać posypaną natką pietruszki.
  Sylwia Guz Wersja archiwalna wpisu dostępna pod adresem: http://razemztoba.pl/beta/index.php?NS=srodek_new_&nrartyk= 2995

Print Friendly, PDF & Email