Elbląg: Dietą w źródło bólu

Elbląg: Dietą w źródło bólu

Wczoraj 1 marca, w Ratuszu Staromiejskim odbyło się czwarte już spotkanie seniorów z cyklu Kierunek – Zdrowie. Tym razem tematem przewodnim były choroby nowotworowe oraz dietetyczne zalecenia żywieniowe, w tym charakterystyka polskich superfoods, które swą zawartością odżywczą są w stanie poprawić jakość naszego zdrowia. Wykład poprowadził elbląski onkolog Andrzej Badzio oraz dietetyk Katarzyna Mechlińska.

O nowotworach słów kilka…

Jak się okazuje można zrobić sporo aby zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwory. Jednak zdarza się także, że nowotwór jest konsekwencją obciążenia genetycznego. Czym tak naprawdę jest nowotwór?

– Nowotwór to choroba która polega na tym, że niektóre komórki naszego organizmu zaczynają się rozwijać w sposób niekontrolowany. Jeśli jakaś komórka wyrwie się z tej kontroli i rośnie według swego pomysłu wtedy mamy do czynienia z nowotworem. Nowotwory dzielimy na łagodne i złośliwe. Nowotwory łagodne to nie jest żaden problem, są to np. brodawki, które zdarzają się każdemu z nas, tłuszczaki, to nie jest w ogóle przedmiot działania onkologii tylko chirurgów którzy czasami usuwają takie zmiany, czasami w ogóle nie ma powodu do żadnej interwencji. To czym zajmuje się prawdziwa onkologia to nowotwory złośliwe. Często chorzy pytają nas czy to jest nowotwór złośliwy. Jeśli pacjent trafił do onkologa, jeżeli jest już tematem leczenia onkologicznego to jest już zawsze nowotwór złośliwy, mniej lub bardziej agresywny – tłumaczył Andrzej Badzio, onkolog, dyrektor ds. medycznych centrum usprawnień radioterapii w Elblągu.

Trochę statystyki

W tej chwili na świecie zapada na nowotwory rocznie 14 milionów osób. Z tych 14 mln umiera aż 10 milionów. W Polsce rocznie choruje 140 tys osób. Znacząca liczba nowotworów nie jest spowodowana genetyką tylko utratą kontroli komórkowej. Większość występowania nowotworów związana jest z trybem życia. Głównym winowajcą jest zabójczy tytoń. Palenie papierosów to zaraza XIX i XX wieku a teraz zbieramy żniwo. Dieta i otyłość to także element który ma bardzo niekorzystny wpływ, zmieniając styl życia na „kanapowy”. Nadużywania alkoholu, zła dieta, brak aktywności fizycznej i czynniki zawodowe także zwiększają ryzyko zachorowania na nowotwór. Kolejny czynnik to promienie słoneczne.

– W Polsce problem ten jest znikomy ale np. w Australii czerniak, to jeden z najczęstszych nowotworów bo tam promienie słoneczne są znaczne – podsumowuje Andrzej Badzio

„Superfoods” – polskie skarby natury

Druga część wykładu poświęcona została zbilansowanej diecie, która według Katarzyny Mechlińskiej, dyplomowanego dietetyka jest kluczowa w procesie zapobiegania wszelkiego rodzaju chorobom. W Polsce mamy aż pięć produktów, które zaliczyć można do kategorii „superfoods” czyli produktów mających bardzo wysokie działanie odżywcze, których włączenie w codzienną dietę korzystnie wpłynie na funkcjonowanie naszego organizmu. Są to:

Jarmuż – bogaty w białko, błonnik i żelazo, cynk i magnez. Ma bardzo duże właściwości przeciwutleniajace dzięki zawartości chlorofilu. Chlorofil, to zielona krew w roślinach, który dodatkowo odkwasza organizm a jak wiadomo problem zakwaszenia jest bardzo duży, prowadzi też do wielu chorób. Szklanka jarmużu zaspokaja 90 proc zapotrzebowania na witaminę C na K, A, E i B. Jeśli używamy sokowirówek dobrze jest użyć łyżeczkę tłuszczu, np. oliwy z oliwek. Wtedy następuje wchłanianie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach A, D, E i K.

Siemię lniane – produkt bogaty w kwasy omega 3. Obniża poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi więc jest tez produktem antymiażdżycowym. Ma bardzo dużo błonnika. Jeśli chcemy spożywać siemię lniane najlepiej albo je rozdrobnić albo przygotować kisiel w postaci papki. W miseczkę należy wsypać siemię i zalać wodą, aż zrobi się zawiesina, którą dodać można do zup, sałatek, koktajli.

Orzech włoski – najwięcej wartości odżywczych jest w orzechu włoskim. Już 3 orzechy włoskie pokrywają dzienne zapotrzebowanie na omega 3. Posiada tez białko, błonnik, kwas foliowy, magnez i fosfor. Dostarcza też wielu antyoksydantów które walczą z wolnymi rodnikami oraz zawiera argininę, która chroni przed zakrzepami.

Żurawina – znakomicie działa na układ moczowy. Jest silnym antyutleniaczem, przeciwdziała chorobom serca, redukuje poziom złego cholesterolu i podnosi poziom dobrego.

Natka pietruszki – można dodawać do soków, koktajli. Wzmacnia odporność, wspomaga wchłanianie żelaza, najwięcej ma w sobie betakarotenu i witamin z grupy B, kwas foliowy i błonnik.

„Kierunek: Zdrowie” to cykl spotkań ze specjalistami różnych dziedzin dotyczący jednego tematu – zdrowego stylu życia seniorów. Odbywają się cyklicznie raz w tygodniu.

Przed nami jeszcze dwa spotkania. Najbliższe (8 marca) poświęcone będzie Refleksologii, jako przykładu terapii holistycznej. Będzie też spotkanie z instruktorem fitness, pokazy ćwiczeń, propozycje aktywnego spędzenia czasu. Na ostatnim z kolei spotkaniu – 15 marca, seniorzy obejrzą pokazy ćwiczeń w ramach autoterapii oraz wysłuchają wykładu ze specjalistą ds. rehabilitacji ruchowej.

  Aleksandra Kazuro Wersja archiwalna wpisu dostępna pod adresem: http://razemztoba.pl/beta/index.php?NS=srodek_new_&nrartyk= 15391 

Wyślij komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.