Apetyt na zdrowie: ABC przypraw, które odmienią smak Twoich dań

Apetyt na zdrowie: ABC przypraw, które odmienią smak Twoich dań
Fot. Adminstrator

Świat ziół i przypraw oferuje nieograniczone możliwości wzbogacania smaku najprostszych dań. Rozmaryn, majeranek, kardamon, tymianek – to tylko niektóre z pomysłów. Więcej inspiracji znajdziesz u eksperta programu „Kulinarnie Mocni”, Szefa Kuchni Kamis, Macieja Wawryniuka. Tak, jak edukatorom Banków Żywności, podpowiada, jakie zioła i przyprawy pasują do wybranych dań.

Mocni w przyprawianiu

Zastanawiasz się, czym przyprawić wieprzowinę albo do czego użyć kolendry? Dobór przypraw do potraw, to wcale nie takie proste zadanie. Jak je wybierać? Oto kilka przykładów:

Rozmaryn – ma silny, aromatyczny zapach oraz korzenny, palący, nieco gorzki smak. Przyprawia się nim wiele potraw mięsnych, szczególnie z wieprzowiny, baraniny, jagnięciny, drobiu oraz dziczyzny. Używa się go również do aromatyzowania pieczonych ziemniaków, ciemnych sosów, zup jarzynowych i potraw z grzybów.

Tymianek – charakteryzuje się ostrym, przyjemnym zapachem, nadając potrawom wyrazisty smak i aromat. Jest idealnym składnikiem farszu do pierogów z kapustą i grzybami. Dobrze komponuje się z potrawami z grochu, fasoli, ziemniakami, sosami, dipami, a także zupami np. cebulową. Tymiankiem przyprawia się ciemne mięsa: wołowinę i baraninę, dania z drobiu, ryb, grzybów i serów, potrawy z grochu oraz warzyw.

Kardamon – ma intensywny, korzenny smak z wyraźną cytrusową nutą. Stosuje się go zarówno do potraw słodkich, jak i pikantnych. Doskonały do herbaty, kawy, ciast, sałatek owocowych i sorbetów. Jest ciekawym składnikiem do mieszanek z kuchni orientalnej w połączeniu z kminem rzymskim, cynamonem i kolendrą.

Imbir – idealna przyprawa do kompotów i grzańców w połączeniu z goździkami i cynamonem. Nadaje słodkiego i jednocześnie ostrawego posmaku ciastom, herbatnikom, piernikom i biszkoptom. Doskonały dodatek do zup fasolowych, ziemniaczanych, a także potraw z drobiu, ryżu i jajek. Imbirem przyprawia się marynaty z dyni, ogórków, pasztety oraz flaki. Bardzo dobrze komponuje się z orientalnymi daniami z kuchni arabskiej i azjatyckiej, dlatego doskonale wydobędzie głębię smaku dań jednogarnkowych.

Kolendra – pochodzi z kuchni orientalnej. Lekko anyżowy smak sprawia, że przyprawa stosowana jest do dań z wieprzowiny, jagnięciny, drobiu, a także do ryb. Dobrze komponuje się z sosami i warzywami – szczególnie jeśli chodzi o dania z dodatkiem grochu, soczewicy i fasoli. Kolendra nie lubi wysokiej temperatury, dlatego zaleca się, by dodawać ją dopiero pod koniec gotowania.  

  Aleksandra Morawska Wersja archiwalna wpisu dostępna pod adresem: http://razemztoba.pl/beta/index.php?NS=srodek_new_&nrartyk= 15245 

Print Friendly, PDF & Email