Surówki palce lizać!

Surówki palce lizać!
Fot. Adminstrator

Surówki to wspaniały dodatek do obiadu czy kolacji. Szczególne znaczenie nie tylko dla wyglądu, ale i dla smaku surówki ma sposób rozdrobnienia składników. To samo warzywo czy owoc, rozdrobnione w różny sposób, ma zupełnie inny smak. Surówkę podajemy zwykle z dodatkiem majonezu, oliwy lub oleju. Wartość smakową podnosi sól, odrobina cukru, parę kropel soku z cytryny.

Surówka z białej kapusty i oliwek

Składniki:

1 główka białej kapusty ok. 60 dag
2 łyżki ugotowanej białej fasoli
4 łyżki oliwy
sok z 1 cytryny
sól i pieprz
do przybrania 8 czarnych oliwek bez pestek

Kapustę umyć, obrać z wierzchnich liści, przekroić na ćwiartki, poszatkować, posolić i odstawić na około 30 minut. Następnie odcisnąć z niej sok. Kapustę włożyć do głębokiej salaterki, dodać fasolę i wymieszać. Polać oliwą połączoną z sokiem z cytryny, doprawioną solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. Surówkę przybrać oliwkami.

Surówka z ogórków i białego sera

Składniki:

4 ogórki (50 dag)
1 cebula lub dwie cebule dymki ze szczypiorkiem
2 łyżki koperku
1 szklanka śmietany (min. 18 %)
20 dag półtłustego lub tłustego sera twarogowego
sól, pieprz

Ogórki umyć, obrać, pokroić w plasterki, posolić i po kilku minutach odcisnąć z nich sok. Cebulę obrać, drobno pokroić i dołożyć do ogórków. Ser pokruszyć, wymieszać ze śmietaną i pieprzem, dodać do ogórków. Surówkę wymieszać i posypać koperkiem. Można dodać rzodkiewki pokrojone w cienkie plasterki.

Kolorowa

Składniki:

1 kalafior (60 dag)
1 ogórek wąż
2 winne jabłka
3 pomidory
1 czerwona papryka
6 czarnych i 6 zielonych oliwek bez pestek
1 łyżka soku z cytryny
jasnozielony środek z sałaty
po ½ pęczka koperku i szczypiorku
1 łyżka octu,
sól i pieprz
do przybrania kilka liści sałaty
sos
1 słoik majonezu
1 łyżka soku z cytryny
3 łyżki drobno posiekanych orzechów włoskich

Warzywa i jabłka umyć. Kalafior włożyć do posolonej i zakwaszonej octem wody, aby ewentualnie oczyścić go z liszek. Następnie podzielić na różyczki. Głąb zetrzeć na tarce do jarzyn. Ogórek pokroić w słupki. Jabłka oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w kostkę i skropić 1 łyżką soku z cytryny, aby nie ściemniały. Pomidory umyć i pokroić na ósemki. Paprykę umyć i oczyścić z gniazda nasiennego i pokroić w paski długości 3-4 cm. Oliwki pokroić na pół. Koperek i szczypiorek osączyć i posiekać. Środek sałaty opłukać, osączyć i ponacinać na cztery części. Rozchylić nacięte liście.

Przygotować sos: majonez wymieszać z orzechami i sokiem z cytryny.

Kalafior, ogórek, jabłka i koperek przyprawić solą oraz pieprzem, polać sosem i wymieszać.
Duży płaski talerz wyłożyć liśćmi sałaty, a na nich ułożyć surówkę. Na środku umieścić naciętą sałatę. Następnie ułożyć rzędami (od środka do brzegu talerza) ósemki pomidorów, połówki oliwek i paski papryki. Surówkę posypać wzdłuż brzegu talerza szczypiorkiem.
  MK Wersja archiwalna wpisu dostępna pod adresem: http://razemztoba.pl/beta/index.php?NS=srodek_new_&nrartyk= 3984

Print Friendly, PDF & Email