Belgijski zakład firmy Ferrero wycofuje z terenu Polski wszystkie produkty marki Kinder ze względu na potencjalne powiązanie z ogniskiem zatruć pokarmowych wywołanych bakteria salmonelli. Wycofywane produkty to: Kinder Niespodzianka Maxi 100g, Kinder Schoko-Bons 46g, 125g, 200g Kinder Maxi Mix Peluche 133g, zawierających produkt Kinder Schoko-Bons oraz Kinder Mini Eggs 100g.
Firma Ferrero Polska zapewniła, że współpracuje ze sprzedawcami detalicznymi, aby zagwarantować, że wycofywane produkty nie będą już dostępne w sprzedaży.
„Jeśli ktoś jest w posiadaniu jednego z powyżej wskazanych produktów, nie powinien go spożywać. Jeśli ktoś jest w posiadaniu jednego z powyżej wskazanych produktów, nie powinien go spożywać. Prosimy o zwrot produktu do sklepu lub skontaktowanie się z naszym zespołem ds. obsługi konsumenta ” – czytamy w komunikacie.
Firma informuje jednocześnie, że wszystkie produkty Kinder Niespodzianka 20g dystrybuowane na rynku polskim przez Ferrero Polska Commercial Sp. z o.o. są produkowane wyłącznie w Polsce, w fabryce Ferrero w Belsku Dużym, w związku z czym opisane powyżej działania ich nie dotyczą. Wszystkie inne produkty Ferrero, w tym produkty marki Kinder, dystrybuowane przez Ferrero Polska Commercial Sp. z o.o. również nie podlegają wycofaniu ze sprzedaży.
Zatrucie bakterią salmonelli
Pierwsze objawy choroby wywołanej bakterią salmonella występują zwykle do 6 godzin od momentu styczności z bakterią. W niektórych przypadkach pierwsze symptomy mogą pojawić się nawet po 72 godzinach. Sama choroba trwa od dwóch do siedmiu dni. Początkowe objawy to zwykle nudności, wymioty i bóle brzucha. Z czasem może pojawić się ostra biegunka oraz gorączka (do 39◦C). Niekiedy występują także bóle i zawroty głowy. Wówczas należy niezwłocznie skontaktować się z lekarzem. Warto podkreślić, że zarówno u dzieci, jak i dorosłych choroba ma podobny przebieg. Choć objawy dolegliwości są dokuczliwe, to zwykle nie wymagają dodatkowego leczenia, a chorzy sami po kilku dniach wracają do zdrowia.