Kultura: Gotować każdy może...

Kultura: Gotować każdy może...
Fot. Adminstrator

Książka kucharska „Gotujemy!” zawiera zdrowe i proste w przygotowaniu przepisy na każdą kieszeń. Powstała w ramach projektu „Edukacja żywieniowa osób niepełnosprawnych”.

Autorką książki jest Ewa Dygaszewicz, dietetyk i edukator diabetologiczny, która przeprowadziła cykl wykładów i warsztatów. Dzięki dofinansowaniu w projekcie wzięli udział podopieczni Fundacji ADAPA, działającej na rzecz osób z autyzmem i innymi zaburzeniami rozwoju, a także członkowie Polskiego Towarzystwa Stwardnienia Rozsianego oraz Polskiego Stowarzyszenia Diabetyków Koła Miejskiego w Gdyni.

– Warsztaty i wykłady trwały pół roku. Prowadząc zajęcia kulinarne, obserwowałam, co sprawia trudności osobom niepełnosprawnym. Rozmawiałam z uczestnikami indywidualnie, aby w pełni dostosować przepisy. Każdy etap przygotowywania potrawy fotografowałam, później wybierałam najlepsze zdjęcia i opracowałam proste procedury. Książka jest przez to bardzo czytelna. Brakuje takich pomocy dydaktycznych dostosowanych dla osób niepełnosprawnych. – powiedziała Ewa Dygaszewicz.

Dzięki warsztatom osoby z niepełnosprawnością intelektualną mogły nauczyć się samodzielnie przygotowywać proste i smaczne potrawy. W ramach projektu wydrukowano 500 egzemplarzy książki, które trafiły do uczestników programu i innych osób niepełnosprawnych.

  Monika Szałas Wersja archiwalna wpisu dostępna pod adresem: http://razemztoba.pl/beta/index.php?NS=srodek_new_&nrartyk= 15570 

Print Friendly, PDF & Email