Wiosna, to długo oczekiwana pora roku. To wiosną przyroda budzi się do życia. My także mamy motywację i siłę, aby uporządkować nasze mieszkanie, garderobę w szafie oraz dokonać zmiany w swoim organizmie.
W sklepach pojawiają się pierwsze nowalijki, których widok po zimie zachęca do kupowania i jedzenia. Mamy ogromną ochotę na wiosenne pyszności. Pamiętajmy jednak, że pięknie i zdrowo wyglądająca rzodkiewka czy zielona sałata to bogactwo, ale niestety metali ciężkich pochodzących z nawozów. Wczesną wiosną, pierwsze wyrastające z ziemi warzywa mają ich największą zawartość. To niestety nie jest nic dobrego dla naszego organizmu. Należy przeczekać kilka tygodni, a przez ten czas zajadać się warzywami, które są dostępne w marcu.
Jest jednak bomba witamin i minerałów, która pomoże nam na przedwiośniu, zwłaszcza gdy czujemy się słabo, kiepsko znosimy zmiany temperatur oraz mamy szarą cerę i matowe włosy. To mało doceniana rzeżucha, która jest nazwą potoczną pieprzycy siewnej, mającą bardzo duże właściwości zdrowotne i kosmetyczne. Jest ona źródłem potrzebnych naszemu organizmowi witamin A, B, PP i K, soli mineralnych oraz pierwiastków: żelaza i magnezu. W medycynie ludowej rzeżucha stosowana była przy owrzodzeniach skóry i pasożytach jelit. Ponadto dezynfekowano nią jamę ustną i przewód pokarmowy. Poza tym działa moczopędnie i wskazana jest przy chorobach nerek.
Ale uwaga zbyt duża ilość, może spowodować stan zapalny pęcherza. Kilka porcji wielkości łyżeczki od herbaty w zupełności wystarczy w ciągu doby. Spożywanie rzeżuchy zaleca się także osobom chorującym na osteoporozę. Zwłaszcza tych, które nie tolerują mleka i jego przetworów. Pod względem zawartości wapnia rzeżucha jest drugą rośliną po orzechach laskowych! Jest bogatym źródłem łatwo przyswajalnego jodu, więc poleca się ją osobom z niedoczynnością tarczycy. Rzeżuchy nie powinni sobie żałować ludzie chorzy na cukrzycę. Obniża bowiem poziom cukru we krwi, zaś zawarty w niej chrom wspomaga prawidłową pracę trzustki. A ostatnim atutem, jest fakt, że hoduje się ją absolutnie bez żadnych nawozów chemicznych. Wystarczy kawałek ligniny, paczka nasion i woda.
Przepis na marzec
Twarożek wiosenny
Składniki:
– 200 g chudego twarogu
– 3 łyżki jogurtu naturalnego
– garść rzeżuchy
– sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania: Twaróg rozdrabniamy widelcem lub blenderem. Rzeżuchę drobno siekamy. Do twarogu dodajemy jogurt, rzeżuchę, dosalamy do smaku i mieszamy. Podajemy jako pastę do pieczywa.
Barbara Bukowska Wersja archiwalna wpisu dostępna pod adresem: http://razemztoba.pl/beta/index.php?NS=srodek_new_&nrartyk= 15578