Z chleba w napój. Jak to zrobić?

Z chleba w napój. Jak to zrobić?
Fot. Adminstrator

W upalne dni gasi pragnienie, jest bogaty w składniki odżywcze, przygotowuje się go z kilku prostych składników i jak smakuje? Mowa o kwasie chlebowym, który przeżywa swój renesans. W ramach tegorocznego Święta Chleba w sobotę w Kamieniczkach Elbląskich odbędą się warsztaty wyrobu tego popularnego napoju. Warsztaty tym ciekawsze, że odbędą się z udziałem gości z miast partnerskich, Kaliningradu i Bałtyjska.

Poza kwasem chlebowym przygotowany zostanie również rosyjski chłodnik na bazie kwasu chlebowego tzw. okroszka. Uczestnicy warsztatów będą mogli również spróbować chleba z regionu oraz Rosji i Białorusi.

O walorach zdrowotnych kwasu chlebowego opowie dr Józef Sadkiewicz, twórca Instytutu Sadkiewicza Centrum Przyjaznego Kształceniadziałającego przy Zakładzie Badawczym Przemysłu Piekarskiego Sp. z o.o. w Bydgoszczy. Swoim doświadczeniem dzielić się będzie również kucharka z Bałtyjska.

Natomiast w niedzielę coś dla amatorów ruchu i tańca. Kamieniczki Elbląskie będą miejscem warsztatów tańców regionalnych z Rosji i Polski.

Warsztaty wyrobu kwasu chlebowego odbędą się w sobotę (31 sierpnia) w Kamieniczkach Elbląskich w godzinach 12:00-14:00. Natomiast warsztaty nauki tańców regionalnych zaplanowano w niedzielę (1 września) również w Kamieniczkach Elbląskich w godzinach 10:00-12:00.

Oba wydarzenia odbywają się w ramach projektu pn. „Chleb i naturalny kwas chlebowy – regionalne dziedzictwo kulinarne Warmii i Mazur oraz Obwodu Kaliningradzkiego” dofinansowanego przez Urząd Marszałkowski Województwa Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie w ramach konkursu WM DLA WM.

Fot. UM Elbląg
Print Friendly, PDF & Email