W Skierniewicach powstało Centrum Bioróżnorodności Ogrodniczej

W Skierniewicach powstało Centrum Bioróżnorodności Ogrodniczej
Fot. Pixabay

Nawet 30 tys. genotypów roślin warzywnych i zielnych będzie składowanych w otwartym w środę (8.06) Regionalnym Centrum Bioróżnorodności Ogrodniczej w Skierniewicach. Placówka będzie pełnić istotną rolę w budowaniu polityki bezpieczeństwa żywnościowego i zachowania dziedzictwa przyrody.

„Nawet 30 tysięcy genotypów roślin warzywnych i zielnych będzie składowanych w Regionalnym Centrum Bioróżnorodności Ogrodniczej w Skierniewicach. Naukowcy będą nie tylko pracować nad tym, by truskawki i pomidory miały smak taki jak dawniej, Centrum będzie też pełnić niezwykle istotną rolę w budowaniu polityki bezpieczeństwa żywnościowego w Polsce” – poinformował Urząd Marszałkowski w Łodzi.

Regionalne Centrum Bioróżnorodności Ogrodniczej w skierniewickim Instytucie Ogrodnictwa to nowocześnie zaprojektowany obiekt, obejmujący Bank Nasion, Laboratorium Fizjologii Nasion oraz część technologiczną, spełniającą standardy FAO dla banków genów w zakresie przygotowywania do deponowania zasobów genowych w formie nasion.

Będzie w nim przechowywana kolekcja aktywna nasion zasobów genowych roślin ogrodniczych, której utrzymanie jest jednym z zadań szczególnie ważnych dla planowania i realizacji polityki państwa; jego realizację powierzono Instytutowi Ogrodnictwa – Państwowemu Instytutowi Badawczemu, nadzorowanemu przez ministra rolnictwa i rozwoju wsi.

Nowo utworzony obiekt pozwoli na zgromadzenie i zachowanie ok. 30 tys. genotypów, co skutecznie zabezpieczy bioróżnorodność roślin ogrodniczych oraz regionalne dziedzictwo przyrody, umożliwiając jednocześnie ich udostępnianie zainteresowanym podmiotom.

– Jestem pod ogromnym wrażeniem realizacji tego przedsięwzięcia. Sami początkowo nie zdawaliśmy sobie sprawy, jak istotne będzie ono dla budowania polityki bezpieczeństwa żywnościowego w Polsce. Dawno temu bioróżnorodność, mnogość genotypów i różnego rodzaju odmian zbóż, warzyw i owoców była naturalna i specyficzna dla każdego regionu, ale rolnictwo się zmieniło, mamy zupełnie inną specyfikę, bioróżnorodność jest zdecydowanie niższa, tym bardziej gratuluję sukcesu w realizacji tego projektu – podkreślił wiceminister Krzysztof Cieciura, który wziął udział w otwarciu obiektu.

Uruchomienie Centrum przez Instytut Ogrodnictwa była możliwa dzięki współfinansowaniu inwestycji z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Łódzkiego na lata 2014 – 2020. Koszt inwestycji to ponad 6,8 mln zł, z czego przeszło 4,7 mln to dofinansowanie UE.

PAP – Nauka w Polsce, Agnieszka Grzelak-Michałowska
Print Friendly, PDF & Email