Święto Chleba: W żeglarskim tonie na zakończenie

Fot. Rafał Sułek

Żeglarskie klimaty na scenie, pokazy grup rekonstrukcyjnych czy staropolska grochówka ugotowana przez Elbląskich Szefów Kuchni. Tak w skrócie można opisać ostatni dzień Elbląskiego Święta Chleba.

Kliknij w zdjęcie główne i obejrzyj fotorelację z trzeciego dnia Święta Chleba

Za nami trzydniowa impreza, która przyciągnęła tysiące elblążan i mieszkańców okolicznych terenów. Każdy dzień, to szereg atrakcji wśród których wielu mogło znaleźć coś dla siebie. Podobnie było i ostatniego dnia Święta Chleba.

Tradycyjnie już, można było odwiedzić stoiska wystawców, pobawić się w wesołym miasteczku czy na animacjach dla najmłodszych, które odbywały się na Bulwarze Zygmunta Augusta. Co starsi mogli zapoznać się ze m.in. ze zwyczajami osiemnastowiecznymi w wykonaniu rekonstruktorów historycznych z Garnizonu Gdańsk lub wybrać się w rejs Pomeranką a następnie skosztować przyrządzonej przez Elbląskich Szefów Kuchni, specjalnie na tę okazję, staropolskiej grochówki.

Zgodnie z zapowiedziami, trzeci dzień Święta Chleba połączony był z obchodami roku tradycji morskich Elbląga, stąd też na scenie królowała muzyka żeglarska w wykonaniu m.in. zespołów The Nierobbers, Klang oraz Atlantyda. Z projektem „Ku Wyspom Szcześliwym” wystąpili również A. Korycki, D. Żukowska, M. Szurawski, R. Muzaj.

Zapraszamy do obejrzenia fotorelacji z wydarzenia.

Print Friendly, PDF & Email