„Świąteczny przysmak od serca” dla medyków

„Świąteczny przysmak od serca” dla medyków
Fot. Pixabay

Lekarze, pielęgniarki i wolontariusze, którzy w święta pełnią dyżury w szpitalach, otrzymali od krakowskich restauratorów bożonarodzeniowe paczki ze świątecznymi produktami i potrawami. Miasto Kraków oraz Małopolska Organizacja Turystyczna chciały w ten sposób podziękować personelowi medycznemu i sprawić, aby klimat tego niezwykłego czasu towarzyszył także opiece nad pacjentami.

W tym roku w sposób szczególny obchodzimy święta, spotkanie z bliskimi i odpoczynek od codziennych zmagań z życiem w pandemii. Ten rok jest pod każdym względem wyjątkowy i tak jak nigdy potrzebujemy czasu na złapanie dystansu i marzenia o powrocie do zwykłego, normalnego życia. Jednak wśród nas są tacy, którzy nie spędzą Bożego Narodzenia z rodziną, ponieważ poświęcą ten czas na opiekę nad chorymi w szpitalach.

Dzięki zaangażowaniu wielu osób zorganizowano akcję „Świąteczny przysmak od serca”. Wzięło w niej udział 11 znakomitych krakowskich restauracji, które przygotowały ponad 450 paczek świątecznych dla osób dyżurujących w miejskich szpitalach podczas Bożego Narodzenia oraz dla wolontariuszy, którzy wspierali służby medyczne w walce z COVID-19. Każda z obdarowanych osób otrzymała świąteczne produkty i dania przygotowane na bazie surowców pochodzących z regionu.

Do udziału w akcji zostały zaproszone krakowskie restauracje, które otrzymały w tym roku wyróżnienie Michelin, oraz uczestnicy projektu „Krakowskie menu stołeczne”, który został zrealizowany pod auspicjami Europejskiej Stolicy Kultury Gastronomicznej Kraków 2019.

Operator akcji, Małopolska Organizacja Turystyczna, od wielu lat działa na rzecz promocji tradycji kulinarnych w Krakowie i Małopolsce, była również partnerem Europejskiej Stolicy Kultury Gastronomicznej Kraków 2019.

UM Kraków
Print Friendly, PDF & Email