Główny Inspektor Sanitarny wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności. Dotyczy ono partii sznycli z fileta kurczaka oraz mięsa mielonego z fileta kurczaka. W pierwszym z produktów wykryto obecność bakterii Salmonella Enteritidis, w drugim bakterii Salmonella z grupy O:9.
– W wyniku działań urzędowych Inspekcji Weterynaryjnej wykryto Salmonella Enteritidis w 2 z 5 próbek produktu sznycel z fileta z kurczaka – informuje Główny Inspektorat Sanitarny.
– Mięso drobiowe jest przeznaczone do spożycia po obróbce cieplnej, co minimalizuje ryzyko zakażenia w tym przypadku, jednak ryzyko przeniesienia bakterii z mięsa na inne powierzchnie, niewystarczająca temperatura lub zbyt krótki czas obróbki może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy – wskazuje GIS.
Szczegóły dotyczące produktu:
- Nazwa produktu: Sznycel z fileta z piersi kurczaka 300G
- Numer partii: 2272003053
- Termin przydatności do spożycia: 07.03.2021
- Producent: Animex Kutno Sp. z o.o. Oddział K 2 w Kutnie, ul. Południowa 4, 99-300 Kutno
- Wyprodukowano dla: Jeronimo Martins Polska S.A. ul. Żniwna 5 62-025 Kostrzyn
Zakład produkujący wymienioną wyżej żywność podjął działania mające na celu ograniczenie ryzyka dla konsumentów. Produkt dostępny jest w sieci sklepów Biedronka.
– Zakład Animex Kutno sp. z o. o. Odział K2 w Kutnie, po otrzymaniu informacji o wykryciu obecności Salmonella Enteritidis w produkcie sznycel z fileta z kurczaka nr partii 2272003053 rozpoczął procedurę wycofania produktu z rynku i podjął natychmiast wszelkie działania mające na celu wyeliminowanie potencjalnego ryzyka zanieczyszczenia mikrobiologicznego – czytamy w komunikacie GIS.
Ponadto, podkreślono że Powiatowy Lekarz Weterynarii w Kutnie przeprowadził urzędową kontrolę zakładu Animex Kutno Sp. z o.o. Oddział K2 w Kutnie oraz wydał decyzję nakazującą wycofanie produktu sznycel z fileta z kurczaka nr partii 2272003053 termin przydatności do spożycia: 07.03.2021 r. z obrotu. Zaplanował także urzędowe pobranie próbek do badań produktu gotowego, surowca oraz wymazów środowiskowych.
Jak wskazano, organy urzędowej kontroli żywności monitorują proces wycofywania kwestionowanych partii z obrotu.
– Nie należy spożywać produktów z partii objętej komunikatem, w szczególności bez odpowiedniej obróbki termicznej. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem – wskazuje Główny Inspektorat Sanitarny.
Bakteria Salmonella z grupy O:9 w mięsie mielonym
W tym samym zakładzie w Kutnie tamtejszy Powiatowy Lekarz Weterynarii po przeprowadzeniu urzędowej kontroli wydał decyzję nakazującą wycofanie produktu „Mięso mielone z fileta kurczaka 400G” nr partii 2261003858, termin przydatności do spożycia: 04.03.2021r. z obrotu. Podobnie jak w przypadku pierwszego z wymienionych produktów, zaplanował urzędowe pobranie próbek do badań produktu gotowego, surowca oraz wymazów środowiskowych.
Szczegóły dotyczące produktów:
- Nazwa produktu: Mięso mielone z fileta kurczaka 400G
- Numer partii: 2261003858
- Termin przydatności do spożycia: 04.03.2021
- Producent: Animex Kutno Sp. z o.o. Oddział K 2 w Kutnie, ul. Południowa 4, 99-300 Kutno
- Wyprodukowano dla: Lidl sp. z o.o. sp. k. ul. Poznańska 48 Jankowice, 62-080 Tarnowo Podgórne.
Animex Kutno podjął decyzję o rozpoczęciu procedury wycofania produktu o numerze partii 2261003858 z rynku. Produkt dostępny jest w sieci sklepów Lidl.
W tym przypadku GIS także nie zaleca spożywania produktu z partii objętej komunikatem, w szczególności bez odpowiedniej obróbki termicznej. – W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem – wskazuje.