Regionalna konferencja o zdrowej żywności

Regionalna konferencja o zdrowej żywności
Fot. Tima Miroshnichenko/Pexels

W środę 20 listopada o godz. 10.30 w Hotelu Krasicki w Lidzbarku Warmińskim rozpocznie się konferencja pt. „Produkcja żywności wysokiej jakości na Warmii i Mazurach – kreowanie marki, nowe rozwiązania, dobre praktyki”.

Celem dwudniowego spotkania producentów i przetwórców żywności, restauratorów oraz przedsiębiorców z regionu będzie m.in. wymiana doświadczeń, informacji o skutecznym marketingu oraz o możliwościach pozyskiwania dofinansowania dla przedsiębiorstw branży spożywczej. Jak również promocja marki województwa, jaką jest sieć „Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury”.

Podczas konferencji zostaną przekazane certyfikaty ośmiu nowym członkom sieci w kategoriach: gastronomia, producenci i przetwórcy oraz edukacja. Po przyjęciu nowych podmiotów  sieć będzie liczyła 60 członków. Została powołana uchwałą zarządu województwa w 2023 roku do m.in. promocji żywności naturalnej, tradycyjnej, lokalnej, regionalnej, ekologicznej opartej na surowcach pochodzących z województwa warmińsko-mazurskiego. Służy także zachowaniu dziedzictwa kulinarnego regionu, podniesieniu jego atrakcyjności turystycznej, jak również wzmocnieniu konkurencyjności mikro, małych i średnich przedsiębiorstw. Znak „Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury” został zarejestrowany w Urzędzie Patentowym RP.

Lidzbarska konferencja jest działaniem wpisującym się w realizację strategii „Warmińsko-Mazurskie 2030. Strategia rozwoju społeczno-gospodarczego”, w której żywność wysokiej jakości została wskazana jako inteligentna specjalizacja. Organizatorem wydarzenia jest samorząd województwa warmińsko-mazurskiego.

Konferencja „Produkcja żywności wysokiej jakości na Warmii i Mazurach – kreowanie marki, nowe rozwiązania, dobre praktyki“

Termin: 20-21 listopada 2024 r.

Miejsce: Hotel Krasicki, Lidzbark Warmiński

DZIEŃ I – 20 LISTOPADA 2024 r. (środa)

10:30 – 11:00 Rejestracja uczestników, powitalna kawa

11:00 – 11:45 Otwarcie konferencji, wręczenie certyfikatów nowym członkom Sieci „Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury” – Pani Sylwia Jaskulska – Wicemarszałek Województwa Warmińsko – Mazurskiego

11:45 – 12:45 Skuteczny marketing dla małych firm. Gotowe rozwiązania i dobre przykłady – Monika Marcińczyk, Lupa Marketing

12:45 – 13:30 Podsumowanie działalności Sieci „Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury”

13:30 – 14:00 Przerwa kawowa

14:00 – 14:30 Debata „Z tradycją – ku przyszłości” Uczestnicy: Jacek Szczepanek – POLKA Warmia Sp. z o.o.; Karolina i Wojciech Kaczorowscy – Karczma Berta; Alina Niezgoda i Iwona Pierzchała – Zespół Szkół nr 2 w Szczytnie, Moderacja: Paweł Błażewicz – Browar Kormoran

14:30 – 15:30 Obiad

15:30 – 16:30 Autentyczność. Historia a inspiracje dla producentów żywności tradycyjnej i regionalnej oraz gastronomii (przypadek Warmii i Mazur) – prof. dr hab. Jarosław Dumanowski

16:30 – 17:00 Marketing w oznakowaniu środków spożywczych, WIJHARS w Olsztynie

17:00 – 17:15 Pomorskie Hurtowe Centrum Rolno-Spożywcze S.A. – funkcjonowanie i prezentacja dobrych praktyk od 19:30 Uroczysta kolacja

DZIEŃ II – 21 LISTOPADA 2024 r. (czwartek)

9:00 – 9:30 Działania na rzecz polskich gastronomów podejmowane przez Izbę Gospodarczą Gastronomii Polskiej – Renata Kamiennik, IGGP

9:30 – 9:45 Morze możliwości – Cyfrowa ochrona i certyfikacja produktów żywnościowych na przykładzie własnego miodu – Jakub Wilk, „ZULI” Miodosytnia Warmińska

9.45 – 10:00 Szanse uzyskania wsparcia finansowego dla przedsiębiorstw branży spożywczej w ramach Leadera – Planu Strategicznego WPR – Wojciech Stanny, Urząd Marszałkowski Województwa WarmińskoMazurskiego

10:00 – 10:15 „Od lokalnego biznesu do globalnego sukcesu” – wsparcie Centrum Współpracy z Otoczeniem Społeczno-Gospodarczym UWM w Olsztynie – Joanna Popiel-Królik, kierownik projektu Enterprise Europe Network

10:15 – 10:30 Przerwa kawowa

10:30 – 12:30 Praca w grupach I grupa „Trudne sytuacje z klientem” – Piotr Lutek, Synergia II grupa „Energia i równowaga w pracy przedstawicieli branży gastronomicznej, czyli jak pokonać stres i wypalenie zawodowe” – Agnieszka Ewald, Rozwójnicy Szkolenia i Warsztaty

12:30 – 13:00 Podsumowanie konferencji

13:00 Obiad

Print Friendly, PDF & Email