Przebój tego lata - domowe lody dla ochłody!

Moi drodzy wielbiciele kulinariów! Dzisiaj, z tzw. przyczyn obiektywnych, ja opowiem wam o tym, „co misie lubią najbardziej…”!  Niestety, jako beztalencie w tej dziedzinie, skupię się raczej na tym, co lubię jeść. A co najbardziej na świecie lubią dzieciaki już od żłobka? No… lody oczywiście!
Aby zadowolić wasze pociechy i wasze spragnione podniebienia, znalazłam kilka łatwych przepisów na domowe lody. Ich przygotowanie nie wymaga ani wielkiej wiedzy, ani doświadczenia. Może je przyrządzić każdy, z najprostszych składników. Nie jest to zajęcie czasochłonne, nie wymigujcie się, więc i bierzcie się do pracy!

Do przygotowania domowych lodów zawsze należy brać produkty świeże. Owoce – dojrzałe i nieuszkodzone. Mleko, jajka czy śmietanka także świeżutkie.
Do lodów dodajemy również różnego rodzaju orzechy (najlepsze są łupane własnoręcznie i uprażone na patelni), rodzynki, kakao, kawę, kokos, likiery, koniaki itp.
Konsystencja lodów zależy nie tylko od ich składników, ale i od sposobu ich mrożenia. Najważniejsza jest ich częstotliwość mieszania. Podczas procesu zamrażania, który trwa kilka godzin, należy lody mieszać kilkakrotnie, szczególnie w początkowej fazie, kiedy przy ściankach tworzy się twarda warstwa. Później pozostawiamy je do stwardnienia.

Lody śmietankowe

Składniki: 500 ml mleka, 8 żółtek, 150 – 200 g cukru, 250 ml śmietany kremówki
Przygotowanie: żółtka utrzeć z cukrem. Mleko zagotować i wlewać małym strumieniem do naczynia z żółtkami wstawionego do garnka z wrzątkiem. Cały czas ubijać. Gdy masa zgęstnieje, zdjąć z ognia i dalej ucierać, aż do ostygnięcia.
Śmietanę ubić i wymieszać z żółtkami. Przełożyć do maszynki do lodów lub do innego naczynia. Lody włożyć do zamrażarki (pamiętać o mieszaniu).
Do tego typu lodów można dodawać różne dodatki, należy robić to na końcu, ale przed włożeniem ich do zamrażarki.

Proste lody owocowe

Składniki: 3 żółtka, szklanka mleka, szklanka owoców (maliny, truskawki, poziomki), torebka cukru waniliowego, szklanka cukru.
Przygotowanie: żółtka utrzeć z cukrem, aż cukier się rozpuści. Mleko zagotować, do gorącego wsypać cukier waniliowy, wymieszać, następnie wlać do żółtek, ubijając trzepaczką. Dodać zmiksowane owoce i ostudzić, cały czas mieszając. Wstawić do zamrażalki.

Lody jogurtowe

Składniki: 6 żółtek, 3 szklanki jogurtu naturalnego, 10 dag cukru, 0,5 kg owoców sezonowych (malin, truskawek, czarnych porzeczek, czarnych jagód), wiórki kokosowe do przybrania.
Przygotowanie: żółtka ubić na parze z cukrem na puszysty krem. Następnie ostudzić i wymieszać z jogurtem. Owoce zmiksować i połączyć z masą jogurtową. Przełożyć do maszynki do lodów lub innego naczynia, przykryć i zamrażać. Lody podawać ze świeżymi owocami, bakaliami, bitą śmietaną lub kremem albo bez tych dodatków posypane wiórkami kokosowymi.

Lody herbaciane

Składniki: 4 łyżeczki czarnej herbaty, filiżanka wody, ˝ l śmietany 36%, sok z 3 pomarańczy, 2 żółtka, cukier do smaku.
Przygotowanie: herbatę zalać wrzątkiem i odstawić na 3 minuty a następnie przecedzić. Napar zmieszać ze śmietaną oraz sokiem z pomarańczy. Żółtka utrzeć z cukrem i doprawić tym napar ze śmietaną i sokiem. Tak przygotowaną masę przełożyć do formy i zamrozić w zamrażalniku.
Lody herbaciane podawać w wysokich szklankach, można udekorować wiórkami z migdałów lub orzechami.

He, He, He… I tu przypomniało mi się, że na świecie produkuje się lody o przedziwnych smakach. Lody Dracula o smaku, oczywiście czosnkowym, lody rybne o smaku …rybim, czy też lody o smaku wołowych języków! Takie lody to dopiero „uczta” dla podniebienia!

Słyszałam, że marszałek Piłsudski, który nie cierpiał ostentacyjnej ochrony, kiedy tylko mógł, wymykał się jej. Pewnego dnia zniknął z Belwederu, razem z córkami. Wśród ochrony zapanowała panika, wreszcie znaleziono całą trójkę w ulubionej przez nich cukierni w Hotelu Europejskim przy Krakowskim Przedmieściu, na lodach.
Mnie ciekawi jedno – czy to się często zdarzało? A jeśli tak, to czy nie ucierpiała na tym uroda szanownych córeczek Marszałka? Bo przecież mała porcja lodów, to od 70 – 200 kcal, a na baaardzo dietetyczne lody. to by się tak potajemnie nie wymykali!
Mam teraz kilka słów do pań: Drogie panie, kiedy już przygotujecie lody, to zaproście przyjaciółki i razem je zjedzcie. Dlaczego tylko wy macie przytyć?!

  Jolanta Pietrusiewicz Wersja archiwalna wpisu dostępna pod adresem: http://razemztoba.pl/beta/index.php?NS=srodek_new_&nrartyk= 2590

Print Friendly, PDF & Email