Oszczędne i smaczne gotowanie

Oszczędne i smaczne gotowanie
Fot. Adminstrator

Kluski z fasoli, pomorski pasztet z makreli i oranżada wg przepisu Ćwierczakiewiczowej to potrawy, które będą przygotowywane podczas czwartkowych (25 lipca, godz. 16.30, sala „U św. Ducha”) warsztatów kuchni regionalnej w Bibliotece Elbląskiej. Wstęp wolny.

Spotkania odbywają się w ramach projektu „Rozsmakuj się w tradycji”, skierowanego do seniorów i szerokiego grona odbiorców zainteresowanego kulinariami, zwyczajami i obyczajami zakorzenionymi w tradycji i kulturze polskiej. W letniej odsłonie projektu kucharze wraz z uczestnikami przygotowują lokalne potrawy charakterystyczne dla Żuław Wiślanych i Pomorza. Podczas warsztatów prowadzący opowiadają o dawnych przepisach i etapach przygotowania potraw, zwyczajach i tradycjach. Na koniec odbywa się degustacja. Podczas najbliższego spotkania będzie można się dowiedzieć, jak zrobić kluski z fasoli, pasztet z makreli i oranżadę wg przepisu legendarnej kucharki Lucyny Ćwierczakiewiczowej.

Dla zainteresowanych:

Żyjąca na przełomie XIX i XX wieku Lucyna Ćwierczakiewiczowa była autorką książek kucharskich i poradników na temat prowadzenia gospodarstwa domowego (m.in. „365 obiadów za pięć złotych” czy „Poradnik porządku i różnych nowości gospodarskich”). Nakłady jej książek przewyższały wydania dzieł Adama Mickiewicza i Juliusza Słowackiego. Uchodziła za emancypantkę – namawiała kobiety, żeby podejmowały pracę zawodową. Była też znana ze swych bardzo nowoczesnych jak na ówczesne czasy poglądów dotyczących zdrowia czy higieny.

Dofinansowano ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego pochodzących z Funduszu Promocji Kultury.

Print Friendly, PDF & Email