Nie marnuj jedzenia po świętach

Nie marnuj jedzenia po świętach
Fot. Adminstrator

Co zrobić, gdy po świętach zostanie nam za dużo jedzenia? Można się nim podzielić, np. w jadłodzielniach. Tych na terenie całego kraju nie brakuje. Do oddawania żywności, która nam pozostała, namawia między innymi Wrocław.

Jadłodzielnie to udostępnione miejsca, z których każdy może zarówno wziąć coś dla siebie, jak i zostawić produkty dla innych. Główna idea polega na tym, by nie marnować jedzenia.

– Idealnie byłoby, gdyby po świętach jadłodzielnie były puste. Oznaczałoby to, że rozsądnie zrobiliśmy przedświąteczne zakupy i gospodarowalismy produktami – mówi Agnieszka Maniewska, koordynatorka Foodsharing Wrocław.

Co jednak zrobić, by nadmiar jedzenia się nie zmarnował?

– Najpierw warto podzielić się jedzeniem z sąsiadami. W gotowości będą też nasze lodówki Jadłodzielni – mówi koordynatorka.

Co można przynieść?

Do lodówki można przynieść różne produkty. Przede wszystkim muszą one jednak mieć ważną datą przydatności do spożycia. Ciasta czy zupy powinny być zapakowane w jednorazowe, szczelne pojemniki z datą przygotowania i opisem. W jadłodzielni nie powinniśmy natomiast zostawiać potraw zawierających surowe mięso, surowych jajek, otwartych konserw i słoików z przetworami. Zasady korzystania ze społecznych lodówek są umieszczone na jej drzwiach.

Przy lodówkach jadłodzieli można też zostawiać opakowania do przechowywania jedzenia. Ważne, żeby były szczelne – mogą to być słoiki czy plastikowe pudełka, np. po lodach. – Aby pojemniki nie przepadły, najlepiej z wyprzedzeniem do nas napisać z informacją, kiedy i w jakim miejscu będą one czekały – Agnieszka Maniewska.

Foodsharing Wrocław:

ul. Ludwika Rydygiera 25a (Nadodrze)
ul. Hercena 13 (Przedmieście Oławskie)
ul. Swojczycka 118 (Swojczyce)
ul. Gajowicka 96a (Powstańców Śląskich)
al. Śląska, przy Stadionie Wrocław

Lodówki społeczne

Jedzenie można zostawiać też w społecznych lodówkach, których we Wrocławiu jest kilkanaście. Ostatnią, przy Aquaparku i pętli autobusowej przy ul. Petrusewicza, otwarto 20 grudnia.

– Masz za dużo jedzenia? – Włóż je do lodówki! Potrzebujesz jedzenia? – Wyciągnij je z lodówki! – w takich prostych słowach Jan Piontek, pomysłodawca akcji społecznych dla najuboższych, a na co dzień motorniczy MPK, opowiada o idei lodówek społecznych.

Oprac. Red.
Źródło: wroclaw.pl
Fot. facebook.com/foodsharingwroclaw
Print Friendly, PDF & Email