Uniwersytet Trzeciego Wieku i Osób Niepełnosprawnych w Elblągu wspólnie z Zespołem Szkół Gospodarczych od września br. realizował projekt pn. „Smaki regionu wczoraj i dziś”. Jak dotąd zrealizowano 4 wykłady i 2 warsztaty, na których słuchacze mogli poznać m.in. wartości i zastosowanie mięsa wołowego, kasz, znaczenie diety i warzyw w życiu seniora, a także wziąć udział w wypiekaniu chleba na zakwasie.

Celem projektu jest promocja poprzez wykłady i udział w zorganizowanych warsztatach kulinarnych zdrowej regionalnej żywności, produkowanej tradycyjnymi, rzemieślniczymi metodami. Spotkania połączone są z prezentacją wyrobów producentów z rejonu Warmii i Mazur oraz Żuław: Wioski „Bosa Ekologia w Praslitach koło Dobrego Miasta, Gospodarstwa Agroturystycznego i Ekofarmy „Vitalis” w Zastawnie oraz Gospodarstwa „Mały Holender” w Żelichowie.

W ramach projektu zrealizowane zostały: wykład „Wykorzystanie i niemarnowanie żywności”, wykład „Kasza – najpopularniejszy składnik potraw na polskim stole pokoleń” i warsztaty połączone z degustacją „Potrawy z wykorzystaniem różnych typów kasz oraz produktów regionalnych” , wykład „Mięso wołowe – wartość odżywcza i wykorzystanie w produkcji zdrowych potraw”, warsztaty wyjazdowe wraz z degustacją do Wioski Ekologicznej „Bosa Ekologia” w Praslitach (koło Dobrego Miasta) z pieczeniem podpłomyków, pieczeniem chleba na zakwasie z ulubionymi dodatkami, gorący wspólny posiłek.

Wykład „Warzywa w diecie seniora wczoraj i dziś i ich rola w żywieniu człowieka” ze względu na panującą sytuację epidemiologiczną w kraju oraz obowiązujące obostrzenia został przeprowadzony w formie on-line.

Projekt współfinansowany jest ze środków Samorządu Województwa Warmińsko-Mazurskiego, oraz wpłat słuchaczy i darowizny.

Projekt „Smaki regionu wczoraj i dziś” jest w trakcie realizacji.

Print Friendly, PDF & Email