Jaja w 14 odsłonach

Jaja w 14 odsłonach
Fot. Teresa Bocheńska

Uczniowie Zespołu Szkół Gospodarczych w V edycji realizowanego razem z Bankiem Żywności w Elblągu konkursu „Jak dobrze wykorzystać żywność” zaprezentowali potrawy z użyciem jaj. Konkurs cieszy się powodzeniem uczniów, uzyskał też nagrodę w międzynarodowym konkursie Education Project Entries I #reducefoodwaste Awards.

W V edycji konkursu, z uwagi na zbliżającą się Wielkanoc, wiodącym produktem były jaja. W zawodach wzięło udział czternaścioro uczennic i uczniów klas gastronomicznych, którzy przygotowali 14 potraw według własnych przepisów. Ich dzieła zostały ocenione pod względem smaku, wyglądu i estetyki podania przez jury złożone z przedstawicieli Banku Żywności i szkoły. Było słodko i słono, bardzo kolorowo i – jak zwykle – bardzo smacznie.

Nagrody dla uczestników ufundował Bank Żywności. Wszyscy otrzymali dyplomy i gustowne fartuszki z logo Banku. I miejsce zostało nagrodzone blenderem, II miejsce patelnią, III miejsce kompletem noży.

Laureaci: zwycięzca – Maciej Zalewski Mus czekoladowy z powidłami śliwkowymi i bezą włoską (podany w skorupce jajka), II miejsce – Paulina Antoniewicz Tarta gryczana ze szpinakiem, botwinką i jajkiem, III miejsce – Nikola Adamowska Czekoladowe marzenie. Ponadto przyznane zostały trzy nagrody specjalne od przedstawicieli Federacji Polskich Banków Żywności: otrzymali je: Agnieszka Byczyńska Jajko misz x masz, Wiktoria Literska Świąteczny torcik Wiktorii, Aleksandra Grigorian Jaja zapiekane po wiejsku w sosie ćwikłowym.

Print Friendly, PDF & Email