Gdynia: Wyjątkowy food truck przy Zawiszy Czarnego

Gdynia: Wyjątkowy food truck przy Zawiszy Czarnego
Fot. facebook.com/foodtruckdobrem

„Dobre miejsce” – także dosłownie – pojawiło się w centrum Gdyni. Przy ul. Zawiszy Czarnego już od 10 kwietnia parkuje noszący tę nazwę wyjątkowy foodtruck, który daje zatrudnienie osobom wykluczonym społecznie. To projekt spółdzielni socjalnej Stowarzyszenia Świętego Mikołaja Biskupa, która już wcześniej postawiła mobilną kuchnię w Chyloni.

Dostrzegli potencjał u tych, którzy borykali się z wykluczeniem społecznym i dali im szansę na zatrudnienie oraz wyjście na prostą. To „Dobre Miejsce”, czyli food truck założony przez podopiecznych parafialnego Stowarzyszenia Świętego Mikołaja Biskupa w Chyloni.

Wcześniej świeżo przygotowana żywność była serwowana z ciężarówki zaparkowanej właśnie w pobliżu parafii, a teraz – już od minionego weekendu – wyjątkowy wóz działa w nowym miejscu przy ul. Zawiszy Czarnego.

Food trucka zakupiła spółdzielnia socjalna, którą powołało wspomniane stowarzyszenie, a prowadzą go jego podopieczni, osoby wykluczone społecznie. To skuteczny sposób na ich aktywizację zawodową i reintegrację. Ekipa serwująca specjały z samochodu przezwycięża dzięki temu swoje trudności i wychodzi na życiową prostą.

– Historia, która stoi za tym projektem jest tak długa jak nasza praca z rodzinami w tej okolicy. Kiedy rozpoczynaliśmy pracę w Chyloni nikt nie pomyślał, że właśnie do tego nas doprowadzi, ale był to proces przyczynowo-skutkowy. Zaczęliśmy od pracy z dziećmi, ale ciągle odczuwaliśmy, że jest to niewystarczające, dlatego zaangażowaliśmy się w relacje z rodzicami. Tak powstał Klub Rodzica – tłumaczy prowadząca to miejsce Monika Pawłowska. – Lata pracy, diagnoza potrzeb, ale również obserwacja ogromnego potencjału zaprowadziła nas do jednej myśli, która wracała wiele razy: Czemu nie zorganizować miejsca pracy? Jeśli jest tutaj dobra atmosfera i przyjazne relacje, to czy nie byłoby świetnie, gdyby właśnie w takich warunkach nasi podopieczni mogli się rozwijać zawodowo? Od tego pomysłu do czynów minął rok – dodaje Monika Pawłowska, która wzięła na siebie organizację Spółdzielni Socjalnej.

Podmioty ekonomii społecznej dają przede wszystkim zatrudnienie tym, którzy potrzebują szczególnego wsparcia. „Dobre Miejsce” łączy modne food trucki z piękną ideą, która pozwala jednocześnie poczuć się ważnym ogniwem lokalnej społeczności. Podstawowym celem działalności spółdzielni jest właśnie przywracanie podopiecznym nadziei, poczucia godności, pragnienia dobra, miłości i rozwoju. Praca w społecznym food trucku wzmacnia ich poczucie własnej wartości oraz otwiera perspektywy dalszego rozwoju.

– Ten projekt to idealne dopełnienie założeń, które towarzyszyły nam przy kompleksowej rewitalizacji obszaru Zamenhofa – Opata Hackiego w Chyloni. Zatrudnianie osób zagrożonych wykluczeniem społecznym okazało się wręcz idealnym sposobem na to, aby zupełnie odmienić ich codzienność i umożliwić im nowy start. To, oprócz wszystkich działań inwestycyjnych na rewitalizowanym terenie, najważniejszy cel całego procesu rewitalizacyjnego. Wierzymy, że w nowej lokalizacji food truck będzie cieszył się jeszcze większym powodzeniem – mówi Michał Guć, wiceprezydent Gdyni ds. innowacji.

Spółdzielnia socjalna „Dobre Miejsce” zatrudnia w food trucku kilka osób, które przygotowywały i sprzedawały na miejscu m.in. frytki ze świeżych ziemniaków, hot-dogi, donuty z polewami czy kawę, herbatę i czekoladę.

– Podopieczni Spółdzielni to ludzie, z którymi od wielu lat pracujemy w Stowarzyszeniu Świętego Mikołaja Biskupa. Czasem bywa tak, że sytuacja życiowa sprawia, że znajdujemy się w trudnej sytuacji. Wtedy niekiedy potrzeba zwyczajnego wsparcia, rozmowy, obecności, zaangażowania się we wspólne warsztaty rękodzieła lub kulinarne. Dokładnie tak było z pracownikami Spółdzielni. Teraz na podstawie naszej relacji i czasu jaki minął od poznania się wiemy, że możemy dać wsparcie również na tej płaszczyźnie – zawodowej. Niekiedy nie zdajemy sobie sprawy jak stabilna praca, w przyjaznej atmosferze wpływa na relacje domowe i nasze funkcjonowanie w całym życiu. Mamy nadzieję, że również w takim aspekcie będzie to korzystne dla pracowników Spółdzielni – opowiada Szymon Banaszczyk, wiceprzewodniczący Stowarzyszenia Świętego Mikołaja Biskupa.

Aktualnie w ofercie znajdują się zapiekanki i napoje. Pierwszy adres, w którym parkował pojazd to ul. Św. Mikołaja 4 w Chyloni. Na byłym parkingu przy ul. Zawiszy Czarnego w Śródmieściu ciężarówka pojawiła się dokładnie od soboty, 10 kwietnia.

Wyjątkowy food truck ma także swoją stronę na Facebooku (Dobre Miejsce) oraz własną stronę internetową www.dobrem.com.pl, gdzie można znaleźć m.in. cennik i dodatkowe informacje o działalności spółdzielni.

Print Friendly, PDF & Email