Francja: Przez COVID-19 brakuje pracowników w gastronomii. Przez pół roku obroty spadły o 45 proc.

Francja: Przez COVID-19 brakuje pracowników w gastronomii. Przez pół roku obroty spadły o 45 proc.
Fot. Valeria Boltneva / Pexels

We Francji w sektorze hotelarstwa i gastronomii brakuje około 150 tys. pracowników z powodu pandemii koronawirusa. Absolwenci kierunków gastronomicznych nie chcą pracować w zawodzie, narzekając na ciężką pracę. Drastycznie spadły obroty branży, informuje w poniedziałek NPD Group.

Francuski sektor gastronomiczny nie może otrząsnąć się ze skutków pandemii koronawirusa – oceniła w poniedziałek stacja BFM TV.

Branży brakuje około 150 tys. pracowników, a około 40 proc. absolwentów kierunków gastronomicznych rezygnuje z wykonywania wyuczonego zawodu. – Wielu pracowników odmawia obecnie pracy w weekendy oraz w środy (środa jest dniem wolnym we francuskich szkołach – PAP).

Pandemia zmieniła postrzeganie pracy w gastronomii. Restauratorzy zastanawiają się nad zatrudnianiem emerytów, a duże sieci myślą o zamawianiu robotów w charakterze kelnerów – stwierdził znany francuski szef kuchni Guy Savoy.

Prezydent Emmanuel Macron ogłosił w poniedziałek w Lyonie na spotkaniu z przedstawicielami branży gastronomicznej, że napiwki płacone kartą kredytową w barach i restauracjach będą zwolnione z podatków. Rząd ma nadzieję, że zwolnienie z podatku przywróci atrakcyjność sektorowi gastronomii.

Od stycznia do lipca obroty sektora gastronomicznego spadły z powodu pandemii o 45 proc. w porównaniu do aktywności sprzed COVID-19. Frekwencja klientów restauracji zmniejszyła się o 39 proc. – wynika z badania przeprowadzonego przez NPD Group opublikowanego w poniedziałek.

Wartość sektora gastronomii we Francji w 2019 r. oceniana była na 57 mld euro.

Z Paryża Katarzyna Stańko (PAP)
Print Friendly, PDF & Email