Czechy: Przed otwarciem restauracyjnych ogródków i tarasów lokale żądają od władz jasnych wytycznych

Czechy: Przed otwarciem restauracyjnych ogródków i tarasów lokale żądają od władz jasnych wytycznych
Fot. Pixabay

W poniedziałek mają zacząć działać w Czechach restauracyjne ogródki i tarasy, ale restauratorzy nie wiedzą, jak i czy mogą egzekwować nakaz posiadania przez gości negatywnego wyniku testu na koronawirusa. Wydane w środę rozporządzenie ministra zdrowia nie rozwiało wątpliwości.

Restauratorzy w środę wezwali resort zdrowia do wydania szczegółowych instrukcji dla weryfikowania posiadania przez gości negatywnych wyników testów. Minister zdrowia Petr Arenberger wcześniej mówił, że osób bez testów nie będzie można wprawdzie wyprosić z restauracyjnych tarasów, ale będzie można ich nie obsłużyć.

Restauratorzy wskazują, że ich branża różni się od innych usług, które muszą weryfikować posiadanie negatywnych testów u klientów. Kilka ich stowarzyszeń zaapelowało do ministerstwa zdrowia o jasne i w pełni zgodne z prawem instrukcje związane z zapisanym w rozporządzeniu ministerstwa zdrowia obowiązku egzekwowania posiadania przez gości negatywnych testów.

Z uruchomieniem od poniedziałku tarasów i ogródków restauracyjnych związany jest wymóg ustawienia stołów w odległości 1,5 metra od siebie i limit czterech gości przy jednym stole. Według zarządzenia ministerstwa przychodzący muszą mieć negatywny wynik testu PCR lub antygenowego. Mogą pokazać też świadectwo szczepienia lub dowód, że przebyli COVID-19 w ciągu ostatnich 90 dni.

Restauratorzy obawiają się, że niewywiązanie się przez gości z obowiązku może spowodować, że oni sami utracą obiecane przez rząd rekompensaty. Przede wszystkim podkreślają, że nie mają uprawnień do weryfikowania testów. Pojawił się też pomysł, żeby problem rozwiązać poprzez wywieszenie w restauracji tabliczki z napisem podobnym do „nietrzeźwych nie obsługujemy” lub „za pozostawione okrycia wierzchnie zakład nie odpowiada”.

Z Pragi Piotr Górecki (PAP)
Print Friendly, PDF & Email