Od kilku lat można zauważyć wzrost spożycia napojów energetyzujących. W Polsce już co trzecia osoba jest zwolennikiem tego typu produktów. Sięgają po nie głównie młodzi ludzie, w tym uczniowie i studenci w wieku od 15 do 25 lat oraz intensywnie pracujące młode osoby w wieku od 25 do 35 lat. Przyjmowane są w celu uzyskania lepszej wydolności organizmu i zniwelowania poczucia zmęczenia.
Nadmierne spożycie napojów energetyzujących ma negatywny wpływ na organizm, co wynika z działania substancji w nich zawartych.
W składzie napojów energetyzujących znajdują się między innymi:
Kofeina, która ma działanie pobudzające, stymulujące mózg, układ trawienny oraz przyspieszające metabolizm tłuszczu. Wchłania się bardzo szybko w przewodzie pokarmowym i stymuluje wydzielanie adrenaliny i dopaminy.
Nadmiar kofeiny może powodować:
• zaburzenia faz dobowych funkcjonowania organizmu,
• rezygnację z niezbędnej fazy wypoczynku (snu) zakłócając regenerację organizmu,
• maskowanie uczucia zmęczenia – sygnału ostrzegawczego dla organizmu,
• zmiany psychiczne,
• zaburzenia rytmu serca – negatywnie wpływa na krążenie,
• uzależnienie.
Cukry proste, których nadmierne spożycie może doprowadzić do:
• nadwagi i otyłości, a w konsekwencji do rozwoju miażdżycy, nadciśnienia tętniczego i cukrzycy typu II,
• chorób zębów i przyzębia,
• zaburzenia gospodarki węglowodanowej,
• zaburzenia wydzielania insuliny.
Tauryna, która zaburza działanie komórek nerwowych w mózgu oraz ma negatywny wpływ na nerki.
Grupą o zwiększonym ryzyku niekorzystnych skutków wynikających z konsumpcji tych napojów są dzieci. Ze względu na ich małą masę ciała składniki napojów osiągają wyższe stężenie w organizmie, co może powodować efekty toksyczne. Kofeina, jako substancja o działaniu psychoaktywnym, może powodować u dzieci rozdrażnienie, zmiany nastroju i niepokój, natomiast spożycie dużych ilości skutkuje wzrostem ciśnienia krwi.