Wiadomo, że właściwe odżywianie to warunek prawidłowego rozwoju każdego dziecka. Dotyczy to i ilości, i jakości, i rozmaitości spożywanych produktów. Żywność to główna pozycja w budżetach rodzin o niewielkich dochodach.
Niestety, jak wynika z raportu EAPN i danych GUS, w Polsce w ostatnich latach rośnie poziom skrajnego ubóstwa (skrajne ubóstwo oznacza życie na poziomie zagrażającym zdrowiu i życiu). Skrajne ubóstwo w Polsce w 2022 roku było najwyższe od 7 lat, a wg prognoz będzie rosło. Dotyka to zwłaszcza rodzin wielodzietnych i z osobami z niepełnosprawnościami. Zwiększa się liczba dzieci żyjących w biedzie – jest to około 6% dzieci.
Bieda to nie niemożność spędzenia wakacji w Egipcie czy w jakimś kurorcie nad morzem lub w górach – bieda to przede wszystkim głód, a co najmniej niedożywienie.
Dzieci uczące się w szkołach mogą zjeść tam obiad, gorzej bywa ze śniadaniem i kolacją. Z pomocą śpieszą tu Banki Żywności. Dzięki finansowanemu przez Unię Europejską programowi pomocy żywnościowej dla najuboższych mieszkańców Unii, Banki wspierają rodziny, wydając im paczki żywnościowe z bogatym asortymentem produktów: mlecznych, zbożowych, warzywnych, owocowych, mięsnych.
Z Banku Żywności w Elblągu otrzymują także pomoc internaty, bursy, świetlice socjoterapeutyczne, placówki prowadzące dożywianie dzieci i młodzieży. Dzięki temu posiłki serwowane dzieciom są obfitsze i bardziej urozmaicone. Przygotowujemy też co roku kilkadziesiąt paczek świątecznych dla dzieci ze świetlic szkolnych.
– Nie poprzestajemy na dożywianiu dzieci – uczymy je zdrowo się odżywiać i nie marnować jedzenia. Organizujemy gry, konkursy i warsztaty dla szkół i przedszkoli uczące, jak dobrze wykorzystać żywność, żeby niczego nie wyrzucać. Federacja Polskich Banków Żywności opracowała projekt „EkoMisja – Nie marnuję”. W ramach tego programu przez pół roku w szkołach podstawowych prowadzone są lekcje wg atrakcyjnych scenariuszy, które mają budować wśród uczniów dobre nawyki, w szczególności związane z odpowiedzialnym planowaniem posiłków. Wiedza jest tu połączona z praktyką do zastosowania w codziennym życiu. W dorosłym życiu pomoże to oszczędniej gospodarować domowymi zasobami. Bank Żywności w Elblągu organizuje konkursy z nagrodami dla dzieci o tematyce „Zero waste”, w ramach których dzieci uczą się wykorzystywać pozostałości z różnych posiłków i przygotowywać z nich smaczne i zdrowe dania, kanapki czy sałatki – mówi Teresa Bocheńska, prezes elbląskiego Banku Żywności.
Wśród dzieci i młodzieży Banki Żywności mają wielu wolontariuszy, co najbardziej jest widoczne podczas zbiórek żywności w sklepach, z której przygotowywane są żywnościowe paczki świąteczne. Jest to nie tylko realna pomoc dla ubogich rodzin, ale i promowanie postawy solidarności społecznej, która nie pozwala pozostawić nikogo bez wsparcia.
Taka też jest misja Banków Żywności – nie pozostawić nikogo głodnego bez pomocy.