Badacze „zaszczepiają” bakteriami korzenie truskawek, aby pomóc roślinom przetrwać suszę. Te same mikroorganizmy badają pod kątem ich wykorzystania jako biostymulatorów dla roślin.
Badania prowadzą naukowcy Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie pod kierownictwem prof. Grzegorza Mikiciuka z Wydziału Kształtowania Środowiska i Rolnictwa ZUT. Owocem ich pracy są publikacje naukowe w renomowanych czasopismach, a wkrótce – doktorat jednej z doktorantek.
W swoich badaniach naukowcy analizują wpływ bakterii ryzosfery, żyjących w najbliższym otoczeniu systemu korzeniowego, na cechy fizjologiczne, skład chemiczny oraz wielkość i jakość plonu roślin. Poszukują takich szczepów mikroorganizmów, które również będą przyczyniały się do ograniczenia emisji gazów cieplarnianych. O badaniach poinformowała w przesłanym PAP komunikacie rzeczniczka ZUT Emilia Kujawa.
Badacze ZUT-u współpracują w tym temacie z naukowcami z Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach, Uniwersytetu Szczecińskiego oraz Instytutu Technologiczno-Przyrodniczego. Koncepcja badań i same doświadczenia narodziły się i są prowadzone na ZUT.
– Obecnie skupiamy się głównie na badaniach nad wykorzystaniem mikroorganizmów w celu łagodzenia wpływu niedoboru wody na rośliny. Analizujemy również możliwości wykorzystania ich potencjalnych właściwości biostymulujących w uprawie roślin. Moim zdaniem badania i poszukiwanie nowych rozwiązań zmniejszających wpływ stresu suszy na rośliny uprawne nabierają szczególnego znaczenia w dobie zachodzących niekorzystnych zmian klimatycznych – mówi, cytowany w komunikacie ZUT, prof. Mikiciuk.
– Susza to poważny problem dla upraw na całym świecie. Problem ten dodatkowo pogarsza się przez globalne ocieplenie – piszą naukowcy w publikacji w „Agriculture”. Naukowcy zbadali więc m.in. rolę bakterii żyjących wokół korzeni roślin (Bacillus, Pantoea i Pseudomonas) w poprawianiu odporności truskawek na suszę i wchłanianiu składników odżywczych.
– W doświadczeniu korzenie truskawek inokulowano różnymi szczepami tych bakterii i sprawdzano ich wpływ na rośliny w dwóch typach gleby: z optymalną wilgotnością i z niedoborem wody. Okazało się, że zawartość składników odżywczych w truskawkach mocno się zmieniała w zależności od rodzaju bakterii i wilgotności gleby – czytamy w publikacji.
I tak np. w tym badaniu zawartość fosforu i potasu w liściach różniła się, a najwyższe wartości obserwowano u roślin szczepionych konkretnymi bakteriami, zarówno przy dobrej, jak i przy słabej wilgotności. Podobnie zmieniała się zawartość wapnia i magnezu w liściach – w zależności od rodzaju bakterii i wilgotności.
Oznacza to, że takie bakterie mogą być w przyszłości wykorzystywane do poprawy odporności roślin uprawnych na suszę.