Czarnuszka, zwana także czarnym kminkiem to małe ziarenka o doskonałych właściwościach prozdrowotnych. Ich cenne walory doceniali już Egipcjanie, którzy mawiali, że leczy wszystko oprócz śmierci.
Właściwości czarnuszki
– poprawia samopoczucie alergikom;
– pomocna dla astmatyków. Po kilku tygodniach stosowania oleju z czarnuszki uzyskano znaczącą poprawę u 80% chorych. Poprawiła się wydolność płuc, ustąpił świszczący oddech i można było zmniejszyć dawki konwencjonalnych farmaceutyków (inhalatorów);
– pomoże uporać się z anemią. W wielu badaniach wykazano, iż regularne stosowanie oleju z czarnuszki podnosiło poziom hemoglobiny i erytrocytów;
– ma silne działanie antybakteryjne, antywirusowe i antygrzybicze
– ma również działanie przeciwpasożytnicze
– działa przeciwwrzodowo
– przeciwdziała tworzeniu się kamieni nerkowych
– pomaga opanować zmiany skórne
– działa kojąco na ośrodkowy układ nerwowy – chroni przed osteoporozą
– ma działanie antycukrzycowe
– pomocna w przypadku chorób autoimmunologicznych
– pomaga na problemy z włosami
Oprac. AG Wersja archiwalna wpisu dostępna pod adresem: http://razemztoba.pl/beta/index.php?NS=srodek_new_&nrartyk= 14938