Zdrowie: Warto moczyć orzechy i nasiona

Zdrowie: Warto moczyć orzechy i nasiona
Fot. Adminstrator

Orzechy i nasiona są bogate w kwasy tłuszczowe, białko, błonnik, witaminy i składniki mineralne. Warto je jeść, nawet w niewielkich ilościach. Niewielu wie, że warto je moczyć przez kilka godzin przed spożyciem. Dlaczego?

Natura wyposażyła orzechy i nasiona (a także rośliny strączkowe) w naturalne inhibitory enzymatyczne, które zapobiegają kiełkowaniu w nieodpowiednich warunkach. Ponadto, zawierają one kwas fitynowy, utrudniający wchłanianie m.in. wapnia, magnezu, żelaza, cynku oraz goitrogeny, negatywnie wpływające na funkcjonowanie tarczycy.

Co możemy zrobić, aby pozbyć się tych substancji z naszej super żywności? Tu z pomocą przyjdzie moczenie ich np. w wodzie. Wcześniejsze namoczenie orzechów i nasion sprawi, że organizm przyswoi dużo więcej składników nawet do 100%. Ile powinno ono trwać? W zależności od rodzaju produktu od 4 do 12 godzin. W tym czasie enzymy i wszelkie substancje antyodżywcze zostaną zneutralizowane. Następnie orzechy powinny być wysuszone np. w piekarniku w najniższej temperaturze.

Źródło: https://dietetycy.org.pl

  Red. Wersja archiwalna wpisu dostępna pod adresem: http://razemztoba.pl/beta/index.php?NS=srodek_new_&nrartyk= 16634 

Print Friendly, PDF & Email