Zdrowie: Poznaj 5 korzyści zdrowotnych spożywczej ziemi okrzemkowej

Zdrowie: Poznaj 5 korzyści zdrowotnych spożywczej ziemi okrzemkowej

Ziemia okrzemkowa jest rodzajem miękkiej skały zbudowanej głównie z krzemu. Ma też właściwości lecznicze – oczyszcza organizm z toksyn i metali ciężkich, obniża cholesterol, może chronić przed infekcjami i pełnić wiele innych funkcji.

1. Naturalne źródło krzemu

Spożywcza ziemia okrzemkowa składa się z około 85% krzemionki , jest to ważny mikroelement potrzebny do budowy i wzmacniania tkanek chrzęstnych (chrząstek), ścięgien, naczyń krwionośnych i kości przyczynia się do dobrego funkcjonowania prawie każdego ważnego organu, w tym serca , wątroby i płuc. Jedzenie było głównym źródłem naturalnie występującej krzemionki, obecnie przez nowoczesne metody uprawy roli nastąpiło znaczne zubożenie gleb w ten mikroelement. Sugeruje się że obecnie możemy uzyskać tylko 30% – 40% krzemu potrzebnemu naszemu organizmowi z naturalnych pokarmów roślinnych.

2. Wspomaga zdrowie skóry

Ziemia okrzemkowa dzięki silnym właściwością ściernym jest często używana jako pasta do zębów, peeling do twarzy i ciała. Proces złuszczania naskórka jest ważny w pielęgnacji skóry, ponieważ pomaga usunąć martwe komórki skóry. Zawarty w ziemi okrzemkowej krzem jest również niezbędny dla zdrowej skóry, zębów, włosów i paznokci.

3. Wsparcie dla zdrowia serca

Badania wykazały również, że spożywcza ziemia okrzemkowa może korzystnie wpływać na poziom cholesterolu we krwi i wspierać zdrowie serca . Składniki mineralne takie jak krzem, wapń , sód, magnez, żelazo i inne mikroelementy znajdują się w spożywczej ziemi okrzemkowej, są niezbędne dla zachowania dobrego zdrowia.Większość z tych składników odgrywa znaczącą rolę w budowaniu i naprawie mięśni i kości.

4. Naturalny środek owadobójczy

Jednym z najbardziej powszechnych zastosowań spożywczej ziemi okrzemkowej jest zabijanie szkodliwych owadów w mieszkaniach i budynkach gospodarczych. Badania wskazują że spożywcza ziemia okrzemkowa może zabijać szkodliwe owady, które zagrażają zdrowiu w domu jak również bezpieczeństwu upraw rolnych. W związku z nieustannym stosowania pestycydów wiele owadów stało się odpornych na działanie odstraszających środków chemicznych. Stosowanie spożywczej ziemi okrzemkowej jest bezpieczne dla domowników i zwierząt, ten sposób zwalczania szkodników jest przydatny do zmniejszania ilości toksyn środowiskowych na które jesteśmy narażani.

5. Oczyszczanie wewnętrzne organizmu

Dzięki łagodnemu działaniu ścierającemu spożywczą ziemia okrzemkową można stosować zarówno zewnętrznie jak i wewnętrznie, może pomóc w usuwaniu szkodliwych bakterii i pasożytów z jelit i całego przewodu pokarmowego. Ziemia okrzemkowa może również pomóc w oczyszczeniu organizmu z toksycznych metali ciężkich. Niektóre badania wykazały że ziemię okrzemkowa może być skuteczna w usuwaniu ze zwierząt domowych i gospodarczych szkodliwych organizmów. Spożywcza ziemia okrzemkowa umieszczona w paszy zwierząt oraz ich otoczeniu może zniechęcić pchły i inne szkodliwe owady.

Źródło: naturalna–medycyna.com.pl

  Oprac. AG Wersja archiwalna wpisu dostępna pod adresem: http://razemztoba.pl/beta/index.php?NS=srodek_new_&nrartyk= 17634 

Wyślij komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.