Tradycje polskiego stołu

Tradycje polskiego stołu
Fot. Adminstrator

Kuchnia regionalna, to nie tylko przepisy, to również opowieść o zwyczajach i tradycjach związanych z jedzeniem, ceremoniałach towarzyszących spożywaniu posiłków, a także historia różnic między poszczególnymi warstwami społecznymi. Wykład o tradycjach polskiego stołu w najbliższy czwartek o godz. 16:30 poprowadzi dr Grażyna Nawrolska. Wstęp wolny.

Spotkania w sali „U św. Ducha” Biblioteki Elbląskiej odbywają się w ramach projektu „Rozsmakuj się w tradycji”, skierowanego do seniorów i szerokiego grona odbiorców zainteresowanego kulinariami, zwyczajami i obyczajami zakorzenionymi w tradycji i kulturze polskiej. W letniej odsłonie projektu kucharze wraz z uczestnikami przygotowują lokalne potrawy charakterystyczne dla Żuław Wiślanych i Pomorza. Podczas warsztatów prowadzący opowiadają o dawnych przepisach i etapach przygotowania potraw, zwyczajach i tradycjach. Na najbliższym spotkaniu wykład o tradycjach polskiego stołu wygłosi dr Grażyna Nawrolska.

Projekt Dofinansowano ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego pochodzących z Funduszu Promocji Kultury.

Print Friendly, PDF & Email