W najbliższy czwartek (1 sierpnia) o godz. 16:30 Biblioteka Elbląska zaprasza do sali „U św. Ducha” na kolejne spotkanie w ramach letnich warsztatów kuchni regionalnej. Przemysław Zwański, młody kucharz doskonale znany stałym bywalcom warsztatów z lat poprzednich, pokaże jak połączyć stare z nowym, przyrządzając tradycyjne racuchy żuławskie z nietradycyjnymi sosami. Wstęp wolny.
Letnie warsztaty kuchni regionalnej odbywają się w ramach projektu „Rozsmakuj się w tradycji”, skierowanego do seniorów i szerokiego grona odbiorców zainteresowanego kulinariami, zwyczajami i obyczajami zakorzenionymi w tradycji i kulturze polskiej. W letniej odsłonie projektu kucharze wraz z uczestnikami przygotowują lokalne potrawy charakterystyczne dla Żuław Wiślanych i Pomorza. Podczas warsztatów prowadzący opowiadają o dawnych przepisach i etapach przygotowania potraw, zwyczajach i tradycjach. Na koniec odbywa się degustacja.
Projekt dofinansowano ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego pochodzących z Funduszu Promocji Kultury.
Więcej informacji w Bibliotece Naukowej i Literackiej przy ul. św. Ducha 3-7 lub pod numerem tel. (55) 625 60 12 albo (55) 625 60 17.