Społeczeństwo: Polacy marnują za dużo żywności

Społeczeństwo: Polacy marnują za dużo żywności
Fot. Adminstrator

Banki Żywności zapraszają wszystkich Polaków do włączenia się w obchody Światowego Dnia Żywności 16 października, które odbywają się pod hasłem „Marnując żywność, marnujesz planetę”. Organizacja chce zwrócić szczególną uwagę na skutki ekologiczne tego zjawiska, z których niewiele osób zdaje sobie wciąż sprawę. Jest to tym bardziej ważne, że w samej Polsce marnuje się tyle żywności, ile wystarczyłoby dla wszystkich mieszkańców samej Warszawy przez 10 lat.

Światowy Dzień Żywności to dobry moment na komunikowanie nie tylko o samym problemie i jego skali, ale również o jego skutkach. To także czas poznania najnowszych danych z badań 2018 roku, dotyczących marnowania żywności przez polskich konsumentów, jak i czas podejmowania wspólnego dialogu w tej sprawie i poszukiwania rozwiązań na ograniczanie tego zjawiska. W tym celu w całej Polsce ponad 20 Banków Żywności aktywnie angażuje swoje społeczności w obchody tego dnia, za pośrednictwem różnego rodzaju konferencji, happeningów, warsztatów i pokazów kulinarnych, kierowanych zarówno do dorosłych, jak i dzieci. W sumie przewidziano 73 wydarzenia. Biorąc w nich udział warto wspomóc Banki Żywności w szerzeniu idei poprzez dzielenie się wydarzeniami w mediach społecznościowych z użyciem hashatgu #ekomisja #ekomi #swiatowydzienzywnosci

Tematem tegorocznych spotkań są ekologiczne skutki wyrzucania żywności. Aby wyprodukować, przetworzyć i dostarczyć żywność na półki sklepowe, a następnie do naszych domów trzeba zużyć wodę, energię i paliwo. Dlatego wyrzucanie żywności generuje straty surowców.

– Przykładowo, wyrzucona kanapka z serem to aż 90 litrów zmarnowanej wody, jedno jabłko to strata 70 litrów wody. Wyrzucanie przychodzi nam zdecydowanie za łatwo bo nie mamy świadomości skutków jakie to niesie za sobą. W sumie do produkcji wyrzucanej żywności zużywa się 250 bln wody, to 14 razy więcej, niż mieszczą w sobie wszystkie jeziora w Polsce – podkreśla Dorota Jezierska, Wiceprezes Zarządu Federacji Polskich Banków Żywności

Konsekwencją wyrzucania dużej ilości jedzenia jest nasilenie wydzielania metanu do środowiska. Wprowadzając do atmosfery gazy cieplarniane, ogrzewamy ją i inicjujemy uwalnianie naturalnego metanu, co powoduje wzrost temperatury na ziemi. Rocznie z powodu wyrzucania żywności na świecie do atmosfery trafia 3,3 miliarda ton gazów cieplarnianych. To prawie tyle, ile w tym samym czasie emituje cały przemysł Unii Europejskiej.

– Światowy Dzień Żywności to gromadzenie wokół siebie ludzi, którym bliska jest idea niemarnowania. To też jednak mierzenie się z wyzwaniem docierania do ludzi zupełnie nieświadomych problemu. Mamy tu poczucie szczególnej misji w aspekcie ratowania przez nas żywności na masową skalę oraz docierania z pomocą żywnościową do ponad 1,6 mln osób w kraju rocznie – zaznacza Marek Borowski, Prezes Zarządu Federacji Polskich Banków Żywności.

Partnerem strategicznym tegorocznych obchodów Światowego Dnia Żywności jest LIDL Polska.

– Jako społecznie odpowiedzialna firma od lat dokładamy wszelkich starań, by wesprzeć potrzebujących poprzez zaangażowanie w przedświąteczne zbiórki żywności, w ramach których zebraliśmy do tej pory łącznie kilkaset ton żywności. Nasza współpraca z Bankami Żywności to jednak nie tylko zbiórki, ale i działania edukacyjne. Jesteśmy dumni, że przyczyniamy do zintensyfikowania dyskusji na temat problemu marnowania żywności na świecie. Wierzymy, że marnowanie jedzenia ma ogromny wpływ na naszą planetę, dlatego staramy się prowadzić działania edukacyjne również we własnym zakresie m.in. na naszych kanałach SM czy gazetkach – podkreśla Aleksandra Robaszkiewicz, Communications Manager Lidl Polska.

W tym roku w Polsce, obchody Światowego Dnia Żywności mają wyjątkowy wymiar ponieważ łączą się z kampanią o ekologicznych skutkach marnowania żywności, która tak naprawdę jest częścią jeszcze większego i długofalowego projektu „EkoMisja Nie Marnuję” finansowanego ze środków Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej. W ramach projektu zaplanowano szereg działań edukacyjnych, którymi objętych będzie w ciągu dwóch lat trwania projektu 200 szkół podstawowych w całej Polsce. Działaniem angażującym społeczeństwo wokół tematu niemarnowania żywności żywności będzie „Konkurs EkoSelfie” którego celem jest promocja najciekawszych zdjęć prezentujących aktywność w zakresie propagowania prawidłowych zachowań proekologicznych. W ramach projektu powstał również serwis www.niemarnuje.bankizywnosci.pl

Światowy Dzień Żywności ustanowiony w 1979 r. przez FAO (Organizację Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa). Jego celem jest pogłębianie świadomości społecznej na temat globalnych problemów żywnościowych oraz wzmocnienie poczucia solidarności w walce z głodem i ubóstwem, którą można podjąć na lokalnym gruncie. 

  Red. Wersja archiwalna wpisu dostępna pod adresem: http://razemztoba.pl/beta/index.php?NS=srodek_new_&nrartyk= 19034 

Print Friendly, PDF & Email