Premier Bułgarii: Lokale gastronomiczne otwierają się od 1 marca

Premier Bułgarii: Lokale gastronomiczne otwierają się od 1 marca
Fot. Pixabay

W Bułgarii lokale gastronomiczne będą znów otwarte od 1 marca, a nocne kluby i dyskoteki od 1 kwietnia – poinformował w środę na posiedzeniu rządu premier Bojko Borisow. W lokalach jednak będzie wolno zajmować najwyżej 50 proc. miejsc i będą one czynne do godz. 23:30.

Zdaniem Borisowa ewentualnej nowej fali pandemii COVID-19 kraj „przeciwstawi tarczę 350 tys. osób, które zostały zaszczepione lub spotkały się z wirusem i wyzdrowiały”.

Premier przypomniał, że dotychczas w Bułgarii zaszczepiono 150 tys. obywateli, a od marca 2020 roku, kiedy w kraju odnotowano pierwsze przypadki COVID-19, wyleczono ponad 200 tys. pacjentów. Pozwala to na zniesienie praktycznie ostatnich restrykcji przeciwepidemicznych w kraju – podkreślił.

– W Bułgarii restrykcje i tak są najlżejsze, a od 1 marca ludzie w ogóle nie będą odczuwać żadnych ograniczeń – oświadczył Borisow.

Od piątku w Bułgarii trwa wzmożona kampania szczepień, dziennie poddaje się im 12-15 tys. osób. Ośrodki szczepień powstały w szpitalach, punktach zdrowotnych w mniejszych miejscowościach, a do kampanii włączyła się część lekarzy rodzinnych.

Od 1 marca w Bułgarii ruszą usługi w sektorze turystycznym m.in. zorganizowane wycieczki, podróże autobusowe, organizowanie seminariów i konferencji. Wicepremier i minister turystyki Mariana Nikołowa zapewniła, że podczas tych imprez będzie ściśle przestrzegany reżim sanitarny.

Decyzję o otwarciu restauracji podjęto pomimo znacznego przyrostu nowych zakażeń koronawirusem. W ostatnich dwóch dobach odnotowano największą ich liczbę od początku roku; ponad 14 proc. wykonanych testów dało wynik dodatni. Do 4 037 wzrosła liczba hospitalizowanych obecnie pacjentów z COVID-19, zmarło 45 osób, a od początku pandemii 9 978.

Ewgenia Manołowa (PAP)
Print Friendly, PDF & Email