Poranna rosa i przysmak z pianką – serniki pani Celiny

Poranna rosa i przysmak z pianką – serniki pani Celiny
Fot. Adminstrator

Leżące w szpitalu panie mają nagle mnóstwo wolnego czasu i jeżeli dolegliwości na to pozwalają dzielą się wydarzeniami z życia rodzinnego, zainteresowaniami a pewna monotonia szpitalnego menu skłania urodzone „kucharki”  do dzielenia się różnymi przepisami na pyszności. Leżąc niedawno w szpitalu miałam okazję spotkać wspaniałą panią Celinkę, która podzieliła się z towarzyszkami niedoli wypróbowanymi przepisami. Szczególnie przypadły mi do gustu jej fantazje sernikowe.

„Poranna rosa”

1 kg twarogu
½ szklanki oleju
2 szklanki mleka
2 jaja
4 żółtka
1 szklanka cukru + 1 szklanka do piany
1 budyń śmietankowy
Olejek pomarańczowy
Bakalie

Wszystkie składniki zmiksować i dodać bakalie.

Ciasto
30 dkg mąki tortowej
10 dkg cukru pudru
1 jajko + 2 żółtka
1 łyżka smalcu
2 łyżeczki proszku do pieczenia (chociaż zdaniem pani Celiny wystarczy  także jedna łyżeczka)
10 dkg masła

Ciasto zagnieść, rozwałkować, rozłożyć na blachę. Na ciasto wylać twaróg (rzadki). Piec 50 minut.
Z 6 białek i szklanki cukru ubić pianę. Po 50 minutach wyjąć ciasto i wyłożyć pianę na gorący twaróg. Piec około 15 minut w temperaturze 180 stopni. Po wystygnięciu powinna wystąpić rosa.

Sernik pianka

1,2 kg twarogu zmielonego
2 szklanki cukru
7 żółtek i całe jajko (uciera się z cukrem + cukier waniliowy)

Budyń śmietankowy
¾ szklanki oleju (razem połączyć i dodać twaróg)
1 ¾ szklanki mleka

Cukier waniliowy
3 paczki herbatników

Herbatnikami wyłożyć blachę. Utrzeć cukier z żółtkami i cukrem waniliowym, zmieszać ze zmielonym twarogiem, dodać zawiesinę z mleka, budyniu, oleju i ubitą pianę z 5 białek. Białka należy ubić na sztywna pianę, dodać je na końcu do wcześniej wymieszanej masy, wylać na blachę wyłożoną herbatnikami. Piec około ½  godziny, następnie na powierzchnię ciasta wyłożyć ubitą pianą z cukrem z 2 białek i 10 dkg cukru i piec na wolnym ogniu ok. 30 minut. Razem pieczemy około godziny na lekko brązowy kolor – gdy ciasto zaczyna pękać. to jest wskazówka, że jest upieczone. Wyłączyć piekarnik, pozostawić ciasto w piekarniku około 10 minut.

Serniki Bożeny Dykiel – Pani Marii z serialu „Na wspólnej”
Aby pozostać przy smakowitych i bardzo lubianych u nas sernikach, proponujemy jeszcze  znalezione w Internecie przepisy na wilgotny, podobno bardzo pyszny sernik Bożeny Dykiel. Jak mówi aktorka, serniczek jest idealny do filiżanki kawy. Przepis przytaczamy w pierwszej osobie tak, jak zapisała go artystka.

Sernik z dulce de lece

Jak informuje Wikipedia, dulce de leche w dosłownym tłumaczeniu oznacza ”słodka z mleka”. Jest przygotowywana przez powoli ogrzewanie słodzonego mleka, aby stworzyć produkt o smaku skarmelizowanego cukru. W krajach, w których nie można kupić gotowej masy, domową dulce de leche przygotowuje się czasem przez gotowanie zamkniętej puszki słodzonego mleka skondensowanego przez 2 do 3 godzin (lub 30 do 45 minut w szybkowarze).

Przepis pani Bożeny

Składniki na spód:
200 g ciastek digestive w gorzkiej czekoladzie
60 g miękkiego masła
pół łyżeczki cynamonu
Pokruszyć ciastka, dodać stopione masło, cynamon i wymieszać. Formę okrągłą o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód wyłożyć masę ciastkową, wyrównać.
Składniki na masę serową:
750 g twarogu półtłustego zmielonego dwukrotnie
2/3 szklanki cukru
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
3 jajka
pół szklanki śmietany kremówki (dałam 18%)
400 g dulce de leche (masa karmelowa z puszki)
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Twaróg zmiksować z cukrem na gładką masę, po kolei wbijać jajka (całe), miksując po każdym dodaniu. Wlać ekstrakt z wanilii, wymieszać. Dolać kremówkę, mąkę ziemniaczaną, dokładnie zmiksować.

Otrzymaną masę podzielić na 2 równe części (ja podzieliłam tak, że masa biała stanowiła 1/4 całości, ale można podzielić dowolnie). Jedną część zmiksować z 200 g dulce de leche.

Na masę ciasteczkową wyłożyć masę serową z dulce de leche, następnie wylać resztę masy z puszki (200 g) – jeśli jest bardzo gęsta, chwilę podgrzewamy; na koniec wylewamy jasną masę serową. Widelcem lub patyczkiem robimy esy-floresy do głębokości masy z dulce de leche, by wymieszać delikatnie i by powstał marmurkowy wzorek.

Pieczemy (można pod przykryciem z folii aluminiowej), około 1 godziny w 175ºC. Wystudzić, przed podaniem włożyć na 3 h do lodówki lub najlepiej na całą noc.

Szybki sernik Bożeny Dykiel

1 kg sera (używam śmietankowego z wiaderka)
15 dag masła
1 szklanka cukru
2 opakowania cukru waniliowego lub aromat waniliowy, a najlepiej śmietankowy
2 budynie śmietankowe
rodzynki sparzone i obsypane mąką, aby nie opadły na spód
4 – 5 jajek

Wszystkie składniki miksujemy, możemy pianę ubić osobno, wlewamy do wysmarowanej i obsypanej bułką tartą formy. Pieczemy ok. 50 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 st.

Smacznego!

Poranna rosa i przysmak z pianką – serniki pani Celiny

Leżące w szpitalu panie mają nagle mnóstwo wolnego czasu i jeżeli dolegliwości na to pozwalają dzielą się wydarzeniami z życia rodzinnego, zainteresowaniami a pewna monotonia szpitalnego menu skłania urodzone  „kucharki”  do dzielenia się różnymi przepisami na pyszności. Leżąc niedawno w szpitalu miałam okazję spotkać wspaniałą panią Celinkę, która podzieliła się z towarzyszkami niedoli wypróbowanymi przepisami. Szczególnie przypadły mi do gustu jej fantazje sernikowe.

„Poranna rosa”
1 kg twarogu
½ szklanki oleju
2 szklanki mleka
2 jaja
4 żółtka
1 szklanka cukru + 1 szklanka do piany
1 budyń śmietankowy
Olejek pomarańczowy
Bakalie

Wszystkie składniki zmiksować i dodać bakalie.

Ciasto
30 dkg mąki tortowej
10 dkg cukru pudru
1 jajko + 2 żółtka
1 łyżka smalcu
2 łyżeczki proszku do pieczenia (chociaż zdaniem pani Celiny wystarczy  także jedna łyżeczka)
10 dkg masła

Ciasto zagnieść, rozwałkować, rozłożyć na blachę. Na ciasto wylać twaróg (rzadki). Piec 50 minut.
Z 6 białek i szklanki cukru ubić pianę. Po 50 minutach wyjąć ciasto i wyłożyć pianę na gorący twaróg. Piec około 15 minut w temperaturze 180 stopni. Po wystygnięciu powinna wystąpić rosa.

Sernik pianka

1,2 kg twarogu zmielonego
2 szklanki cukru
7 żółtek i całe jajko (uciera się z cukrem + cukier waniliowy)

Budyń śmietankowy
¾ szklanki oleju (razem połączyć i dodać twaróg)
1 ¾ szklanki mleka

Cukier waniliowy
3 paczki herbatników

Herbatnikami wyłożyć blachę. Utrzeć cukier z żółtkami i cukrem waniliowym, zmieszać ze zmielonym twarogiem, dodać zawiesinę z mleka, budyniu, oleju i ubitą pianę z 5 białek. Białka należy ubić na sztywna pianę, dodać je na końcu do wcześniej wymieszanej masy, wylać na blachę wyłożoną herbatnikami.  Piec około ½  godziny, następnie na powierzchnię ciasta wyłożyć ubitą pianą z cukrem z 2 białek i 10 dkg cukru i piec na wolnym ogniu ok. 30 minut. Razem pieczemy około godziny na lekko brązowy kolor – gdy ciasto zaczyna pękać. to jest wskazówka, że jest upieczone. Wyłączyć piekarnik, pozostawić ciasto w piekarniku około 10 minut.

Serniki Bożeny Dykiel – Pani Marii z serialu „Na wspólnej”
Aby pozostać przy smakowitych i bardzo lubianych u nas sernikach, proponujemy jeszcze  znalezione w Internecie przepisy na wilgotny, podobno bardzo pyszny sernik Bożeny Dykiel. Jak mówi aktorka, serniczek jest idealny do filiżanki kawy. Przepis przytaczamy w pierwszej osobie tak, jak zapisała go artystka.
Sernik z dulce de lece

Jak informuje Wikipedia, dulce de leche w dosłownym tłumaczeniu oznacza ”słodka z mleka”. Jest przygotowywana przez powoli ogrzewanie słodzonego mleka, aby stworzyć produkt o smaku skarmelizowanego cukru. W krajach, w których nie można kupić gotowej masy, domową dulce de leche przygotowuje się czasem przez gotowanie zamkniętej puszki słodzonego mleka skondensowanego przez 2 do 3 godzin (lub 30 do 45 minut w szybkowarze).

Przepis pani Bożeny
Składniki na spód:
200 g ciastek digestive w gorzkiej czekoladzie
60 g miękkiego masła
pół łyżeczki cynamonu
Pokruszyć ciastka, dodać stopione masło, cynamon i wymieszać. Formę okrągłą o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód wyłożyć masę ciastkową, wyrównać.
Składniki na masę serową:
750 g twarogu półtłustego zmielonego dwukrotnie
2/3 szklanki cukru
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
3 jajka
pół szklanki śmietany kremówki (dałam 18%)
400 g dulce de leche (masa karmelowa z puszki)
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Twaróg zmiksować z cukrem na gładką masę, po kolei wbijać jajka (całe), miksując po każdym dodaniu. Wlać ekstrakt z wanilii, wymieszać. Dolać kremówkę, mąkę ziemniaczaną, dokładnie zmiksować.
Otrzymaną masę podzielić na 2 równe części (ja podzieliłam tak, że masa biała stanowiła 1/4 całości, ale można podzielić dowolnie). Jedną część zmiksować z 200 g dulce de leche.
Na masę ciasteczkową wyłożyć masę serową z dulce de leche, następnie wylać resztę masy z puszki (200 g) – jeśli jest bardzo gęsta, chwilę podgrzewamy; na koniec wylewamy jasną masę serową. Widelcem lub patyczkiem robimy esy-floresy do głębokości masy z dulce de leche, by wymieszać delikatnie i by powstał marmurkowy wzorek.
Pieczemy (można pod przykryciem z folii aluminiowej), około 1 godziny w 175ºC. Wystudzić, przed podaniem włożyć na 3 h do lodówki lub najlepiej na całą noc.
Szybki sernik Bożeny Dykiel
1 kg sera (używam śmietankowego z wiaderka)
15 dag masła
1 szklanka cukru
2 opakowania cukru waniliowego lub aromat waniliowy, a najlepiej śmietankowy
2 budynie śmietankowe
rodzynki sparzone i obsypane mąką, aby nie opadły na spód
4 – 5 jajek
Wszystkie składniki miksujemy, możemy pianę ubić osobno, wlewamy do wysmarowanej i obsypanej bułką tartą formy. Pieczemy ok. 50 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 st.
Smacznego!

Poranna rosa i przysmak z pianką – serniki pani Celiny

Leżące w szpitalu panie mają nagle mnóstwo wolnego czasu i jeżeli dolegliwości na to pozwalają dzielą się wydarzeniami z życia rodzinnego, zainteresowaniami a pewna monotonia szpitalnego menu skłania urodzone  „kucharki”  do dzielenia się różnymi przepisami na pyszności. Leżąc niedawno w szpitalu miałam okazję spotkać wspaniałą panią Celinkę, która podzieliła się z towarzyszkami niedoli wypróbowanymi przepisami. Szczególnie przypadły mi do gustu jej fantazje sernikowe.

„Poranna rosa”
1 kg twarogu
½ szklanki oleju
2 szklanki mleka
2 jaja
4 żółtka
1 szklanka cukru + 1 szklanka do piany
1 budyń śmietankowy
Olejek pomarańczowy
Bakalie

Wszystkie składniki zmiksować i dodać bakalie.

Ciasto
30 dkg mąki tortowej
10 dkg cukru pudru
1 jajko + 2 żółtka
1 łyżka smalcu
2 łyżeczki proszku do pieczenia (chociaż zdaniem pani Celiny wystarczy  także jedna łyżeczka)
10 dkg masła

Ciasto zagnieść, rozwałkować, rozłożyć na blachę. Na ciasto wylać twaróg (rzadki). Piec 50 minut.
Z 6 białek i szklanki cukru ubić pianę. Po 50 minutach wyjąć ciasto i wyłożyć pianę na gorący twaróg. Piec około 15 minut w temperaturze 180 stopni. Po wystygnięciu powinna wystąpić rosa.

Sernik pianka

1,2 kg twarogu zmielonego
2 szklanki cukru
7 żółtek i całe jajko (uciera się z cukrem + cukier waniliowy)

Budyń śmietankowy
¾ szklanki oleju (razem połączyć i dodać twaróg)
1 ¾ szklanki mleka

Cukier waniliowy
3 paczki herbatników

Herbatnikami wyłożyć blachę. Utrzeć cukier z żółtkami i cukrem waniliowym, zmieszać ze zmielonym twarogiem, dodać zawiesinę z mleka, budyniu, oleju i ubitą pianę z 5 białek. Białka należy ubić na sztywna pianę, dodać je na końcu do wcześniej wymieszanej masy, wylać na blachę wyłożoną herbatnikami.  Piec około ½  godziny, następnie na powierzchnię ciasta wyłożyć ubitą pianą z cukrem z 2 białek i 10 dkg cukru i piec na wolnym ogniu ok. 30 minut. Razem pieczemy około godziny na lekko brązowy kolor – gdy ciasto zaczyna pękać. to jest wskazówka, że jest upieczone. Wyłączyć piekarnik, pozostawić ciasto w piekarniku około 10 minut.

Serniki Bożeny Dykiel – Pani Marii z serialu „Na wspólnej”
Aby pozostać przy smakowitych i bardzo lubianych u nas sernikach, proponujemy jeszcze  znalezione w Internecie przepisy na wilgotny, podobno bardzo pyszny sernik Bożeny Dykiel. Jak mówi aktorka, serniczek jest idealny do filiżanki kawy. Przepis przytaczamy w pierwszej osobie tak, jak zapisała go artystka.
Sernik z dulce de lece

Jak informuje Wikipedia, dulce de leche w dosłownym tłumaczeniu oznacza ”słodka z mleka”. Jest przygotowywana przez powoli ogrzewanie słodzonego mleka, aby stworzyć produkt o smaku skarmelizowanego cukru. W krajach, w których nie można kupić gotowej masy, domową dulce de leche przygotowuje się czasem przez gotowanie zamkniętej puszki słodzonego mleka skondensowanego przez 2 do 3 godzin (lub 30 do 45 minut w szybkowarze).

Przepis pani Bożeny
Składniki na spód:
200 g ciastek digestive w gorzkiej czekoladzie
60 g miękkiego masła
pół łyżeczki cynamonu
Pokruszyć ciastka, dodać stopione masło, cynamon i wymieszać. Formę okrągłą o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód wyłożyć masę ciastkową, wyrównać.
Składniki na masę serową:
750 g twarogu półtłustego zmielonego dwukrotnie
2/3 szklanki cukru
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
3 jajka
pół szklanki śmietany kremówki (dałam 18%)
400 g dulce de leche (masa karmelowa z puszki)
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Twaróg zmiksować z cukrem na gładką masę, po kolei wbijać jajka (całe), miksując po każdym dodaniu. Wlać ekstrakt z wanilii, wymieszać. Dolać kremówkę, mąkę ziemniaczaną, dokładnie zmiksować.
Otrzymaną masę podzielić na 2 równe części (ja podzieliłam tak, że masa biała stanowiła 1/4 całości, ale można podzielić dowolnie). Jedną część zmiksować z 200 g dulce de leche.
Na masę ciasteczkową wyłożyć masę serową z dulce de leche, następnie wylać resztę masy z puszki (200 g) – jeśli jest bardzo gęsta, chwilę podgrzewamy; na koniec wylewamy jasną masę serową. Widelcem lub patyczkiem robimy esy-floresy do głębokości masy z dulce de leche, by wymieszać delikatnie i by powstał marmurkowy wzorek.
Pieczemy (można pod przykryciem z folii aluminiowej), około 1 godziny w 175ºC. Wystudzić, przed podaniem włożyć na 3 h do lodówki lub najlepiej na całą noc.
Szybki sernik Bożeny Dykiel
1 kg sera (używam śmietankowego z wiaderka)
15 dag masła
1 szklanka cukru
2 opakowania cukru waniliowego lub aromat waniliowy, a najlepiej śmietankowy
2 budynie śmietankowe
rodzynki sparzone i obsypane mąką, aby nie opadły na spód
4 – 5 jajek
Wszystkie składniki miksujemy, możemy pianę ubić osobno, wlewamy do wysmarowanej i obsypanej bułką tartą formy. Pieczemy ok. 50 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 st.
Smacznego!

  Oprac. EszC Wersja archiwalna wpisu dostępna pod adresem: http://razemztoba.pl/beta/index.php?NS=srodek_new_&nrartyk= 7543

Print Friendly, PDF & Email