Niskokaloryczne napoje bezalkoholowe mogą wesprzeć profilaktykę raka

Niskokaloryczne napoje bezalkoholowe mogą wesprzeć profilaktykę raka
Fot. Adminstrator

Spożywanie napojów ze słodzikami wiąże się ze znacznie mniejszym ryzykiem nawrotu raka okrężnicy i śmierci z powodu raka, niż napitków z cukrem – wynika z badań naukowców z Yale Cancer Center.

Często zamiast pić wodę, wybieramy jej słodkie zamienniki. Napoje typu kola czy fanta, niektóre owocowe nektary czy napoje zawierają ogromne ilości cukru. Albo, co jeszcze gorsze, syropu fruktozowo–glukozowego. Zawarta w nim fruktoza jest metabolizowana w wątrobie jak tłuszcz i przyczynia się do jeszcze szybszego przybierania na wadze, niż wtedy, gdy pijemy napoje słodzone cukrem.

Napoje słodzone niskokalorycznymi słodzikami typu aspartam potocznie uznawane są za szkodliwe dla zdrowia. Ale to nieprawda, prowadzone do tej pory badania nie wykazały ich toksyczności. Co więcej, substancje te są dopuszczone do powszechnej sprzedaży. A teraz badania naukowców z amerykańskiego Yale Cancer Center pokazują, że niskokaloryczne napoje mogą pomóc uniknąć nawrotu raka i przedwczesnej śmierci chorego.

W badaniu wzięło udział ponad tysiąc pacjentów z rakiem okrężnicy w III stopniu zaawansowania. Sprawdzano, na ile spożycie bezalkoholowych napojów ze słodzikiem daje się skorelować z nawrotem raka i umieralnością na niego. Średnia długość obserwacji wyniosła 7,3 roku.

U uczestników badania, którzy pili codziennie co najmniej 355 ml takiego napoju (np. o zerowej kaloryczności), ryzyko nawrotu lub zgonu na raka zmniejszyło się o 46 proc. w stosunku do osób, które ich nie piły, a piły inne napoje słodzone naturalnie.

Naukowcy wskazali również dodatkowe korzyści wynikające z zamiany cukru na słodziki. Pacjenci chorujący na raka jelita grubego, mają często problem z powstrzymaniem się od sięgania po słodkie napoje. Wysokie spożycie płynów słodzonych cukrem, może zwiększać ryzyko wystąpienia nawrotu raka okrężnicy i zgonu pacjenta. Spożywanie napojów słodzonych sztucznymi substancjami chemicznymi, pozwala na uniknięcie negatywnych konsekwencji zdrowotnych, wynikających ze spożycia cukru.

– Pod kątem nawrotu raka okrężnicy i przeżycia, napoje ze słodzikami nie są zagrożeniem dla zdrowia. Są zdrowszym wyborem – skomentował wyniki badań dr Charles S. Fuchs, dyrektor Yale Cancer Center.

Liczne badania potwierdziły, że spożywanie napojów słodzonych cukrem sprzyja nie tylko otyłości i innym chorobom, np. serca czy cukrzycy typu 2.  Napoje ze słodzikiem są substytutami dla napitków słodzonych cukrem. Pozwalają na ograniczenie spożycia cukru, którego negatywny wpływ na zdrowie nie ulega wątpliwości.

Oktawia Kuruś (PAP)

Print Friendly, PDF & Email